logo F1online.sk

Verstappen: Keby nebol v poriadku, nesnažil by sa cúvať

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2021

Lewis Hamilton sa v nedeľu po pretekoch pozastavil nad tým, že Max Verstappen z miesta ich vzájomnej nehody odkráčal bez toho, aby sa uistil, že je úradujúci šampión v poriadku. Holanďan neskôr vysvetlil, že to nebola pravda. Bolo mu podľa jeho slov jasné, že Britovi sa nič vážne nestalo; snažil sa totižto vrátiť do pretekov.

V Monze sme sa dočkali pokračovania k nehode Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona z Veľkej Británie, a to dokonca na dvoch úrovniach. Tou jednou je, samozrejme, samotná kolízia, nuž a tou druhou to, ako sa zachoval pilot — alebo si to aspoň myslela protistrana —, ktorý kolíziu podľa komisárov spôsobil.

Lewisovi Hamiltonovi bolo v Silverstone vyčítané, že bujaro oslavoval svoj triumf napriek tomu, že v nemocnici sa nachádzal Max Verstappen, ktorého poslal priamo do bariéry. Karta sa teraz obrátila. Sedemnásobný majster sveta sa začudoval nad tým, že Verstappen vyskočil z auta a skrátka odkráčal.

“Nie, Lewis bol v poriadku,” zareagoval Max Verstappen na otázku, či nemal po nehode spraviť viac. Napríklad sa pristaviť pri Hamiltonovi a overiť si, že je v poriadku. “Keď som už bol z auta von, tak sa stále snažil vycúvať. Ak nie ste v poriadku, tak také čosi nerobíte.”

Verstappen bol po nehode naštvaný a vo vysielačke to dal najavo, ale keď kráčal späť do garáže, neukázal veľa emócií. “Pretože dôvodov bolo veľa a vecí na analyzovanie tiež. Som sklamaný. Dúfal som v dobrý výsledok. Ale ideme ďalej.”

Tieto slová zazneli z úst priebežného lídra šampionátu krátko pred vypočúvaním u komisárov, ktorí ho napokon uznali vinným. Zdôvodnili to tým, že Hamilton nemal povinnosť nechať Verstappenovi miesto, keďže ten sa na Britovu úroveň dostal až príliš neskoro.

“Nesúhlasím celkom s tou penalizáciou, keďže mám zato, že to bol pretekový incident,” komentoval rozhodnutie Verstappen. “Bojovali sme o pozíciu, ale potrebujete, aby obaja piloti spolupracovali, aby ste zákrutu zvládli. Lewis ma však stále vytláčal, až kým tam pre dve autá nezostalo miesto. Vtedy sme kolidovali.”

“Keď opustil boxy, začal ma vytláčať už v prvej zákrute, tak som musel využiť zelenú časť. Bolo to veľmi tesné, ale zostalo tam dosť miesta na to, aby som šiel po vonkajšku. Potom ma však vytlačil na oranžový obrubník. Chcel som to skúsiť a pretekať tvrdo, ale férovo. Je nešťastné, čo sa stalo, ale obaja sme profesionáli a pôjdeme ďalej,” dodal.