logo F1online.sk

Norris chcel Ricciarda predbehnúť, uprednostnil tím: Som tu pre nich

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2021

Dvojité víťazstvo je pre McLaren výsledok, o akom na začiatku sezóny určite ani nesnívali. Nakoniec za to vďačia aj veľmi vyzretej jazde Daniela Ricciarda a tímovému výkonu Landa Norrisa, ktorý nenechal, aby ho ovládlo jeho ego a hoci mal chuť na víťazné šampanské, na kolegu nezaútočil.

Lando Norris začal súťažnú časť víkendu lepšie ako Daniel Ricciardo, ktorého porazil v kvalifikácii. V šprinte mal však aj kus smoly, keďže na rozdiel od neho sa Daniel Ricciardo dostal do výhodnejšej pozície a nemusel zvádzať boj s Lewisom Hamiltonom. Už v prvej zákrute bol Austrálčan vpredu a tak to zostalo aj po zvyšok soboty.

V nedeľu si McLareny pozície nemenili, hoci Lando Norris viackrát vo vysielačke naliehal, aby Ricciardo vpredu pridal. V závere pretekov totižto naňho dotieral Sergio Pérez, za ktorým sa už hotoval na pódium a možno aj víťazstvo Valtteri Bottas.

Sergio Pérez napokon papájovým pomohol získať prvé dvojité víťazstvo od VC Kanady 2010 tým, že Bottasa cez seba nepustil. “Bol to úžasný víkend,” rozplýval sa Lando Norris. “Pred štyrmi rokmi som sa pripojil k tímu a vždy sme pracovali smerom k tomuto a konečne sme získali double. Pre nás je to dobrý krok. Samozrejme, som šťastný z toho, že Daniel získal víťazstvo a ja druhú priečku. Teším sa spolu s tímom.”

Počas rozhovoru pre Sky Sports Lando Norris priznal, že mu počas pretekov vŕtalo hlavou, či by Daniela Ricciarda nemal predbehnúť. Spýtal sa na to preto svojho tímu, ktorý ho však požiadal, aby zostal na svojej pozícii.

Norrisovi ani nenapadlo, že by šiel proti tímovému rozhodnutiu. “Nebudem klamať, mojou prioritou je tím. Som tu pre tím, som tu dlhodobo a pre našu budúcnosť je toto najlepší výsledok, aký sme mohli získať.” McLaren sa vďaka dvojitému víťazstvu opäť dostal pred Ferrari v meraní síl konštruktérov. Momentálne vedie o 13,5 bodu.

Tím chcel tieto body získať. Vďaka nim môže siahnuť na tretie miesto v Pohári konštruktérov, čo McLarenu prinesie milióny navyše. Nebolo preto rozumné riskovať, že by sa pri Norrisovom manévri na Ricciarda niečo prihodilo.

“Vždy máte túžbu ísť do toho. Myslím si, že dnes som mal rýchlosť na to, aby som to aspoň skúsil. Neviem povedať, či by som Daniela predbehol, ale aspoň by som to mohol skúsiť. Spýtal som sa tímu, čo chcú, aby som spravil, či môžem ísť na to alebo nie. A akokoľvek som vo svojom vnútri chcel, rád som zostal na druhej priečke, pretože som tímový hráč, milujem náš tím,” vysvetľuje Norris, ktorý s McLarenom “svojím spôsobom vyrastal”.

“Ja v budúcnosti svoju šancu ešte dostanem, takže je to dobré,” odkázal.