logo F1online.sk

Max Verstappen potrestaný! V Rusku príde o tri miesta

Kolízia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2021

Súboj Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona z Veľkej ceny Talianska bude mať dohru. Komisári sa po pretekoch pozreli na kolíziu z prvej šikany a rozhodli, že Max Verstappen si zaslúži penalizáciu. Na štarte v Rusku príde o tri priečky.

Incidente sa odohral v 26. kole krátko po tom, čo Lewis Hamilton opustil boxovú uličku a na trati sa stretol s Maxom Verstappenom. Do prvej zákruty šli takmer bok po boku s tým, že Hamilton bol na vnútrajšku a Verstappen na vonkajšku.

Max Verstappen sa optimisticky držal vedľa Lewisa Hamiltona, no miesta bolo čoraz menej. Holanďan nechcel spomaliť, no ani opustiť trať a prejsť cez retardéry, zrejme si uvedomujúc, že potom by musel Hamiltona pustiť pred seba. Kontakt bol v tej chvíli neodvratný.

Monopost Red Bullu vyskočil, k čomu prispel kontakt a tiež vysoký obrubník, a skončil na Hamiltonovi. Vyzeralo to veľmi nebezpečne. Skvelou správou je, že sa nikomu nič nestalo. Tábor Red Bullu už menej poteší fakt, že Max Verstappen príde na štarte VC Ruska o tri priečky za spôsobenie kolízie. Okrem toho dostal dva trestné body na svoju licenciu. Za posledný rok sú to jeho prvé.

Ako vysvetľujú svoje rozhodnutie komisári? “Komisári si vypočuli Maxa Verstappena, Lewisa Hamiltona a zástupcov tímu, prezreli zábery a rozhodli, že Max Verstappen nesie prevažnú časť viny za kolíziu s Lewisom Hamiltonom v druhej zákrute.”

“Lewis Hamilton opúšťal boxy. Max Verstappen bol na cieľovej rovinke. Pri tabuli označujúcej 50 metrov pred prvou zákrutou bol Lewis Hamilton jasne pred Maxom Verstappenom. Verstappen brzdil neskoro a začal sa posúvať na úroveň Hamiltona, hoci v žiadnom momente sa Verstappen nedostal ďalej ako za predné koleso Lewisa Hamiltona,” píše sa vo verdikte.

Vysvetlenie pokračuje: “Počas vypočúvania Max Verstappen prehlásil, že nehodu spôsobil Lewis Hamilton, keď po prvej zákrute prestal zatáčať a vytlačil ho na apex druhej zákruty. Lewis Hamilton prehlásil, že Max Verstappen sa pokúsil o predbiehací manéver veľmi neskoro a mal sa v tej zákrute vzdať buď tým, že uberie skôr, alebo zatočením doľava na obrubník.”

Komisári okrem záberov, ktoré sme mali k dispozícii, prezreli aj záznam z bezpečnostných kamier na okruhu. Pri verdikte prihliadali aj na ne. “Lewis Hamilton volil stopu, ktorou sa snažil predísť nehode, hoci svojou pozíciou spôsobil, že Max Verstappen musel vyjsť na obrubník.”

“Komisári si tiež všimli, že Verstappen nebol vôbec pri Lewisovi Hamiltonovi, až kým nebol hlboko v nájazde do prvej zákruty. Podľa názoru komisárov bol pokus o tento manéver príliš neskorý na to, aby mal Max Verstappen nárok na to, aby mu bolo ponechané miesto. A hoci Lewis Hamilton mohol zatočiť ďalej od obrubníka, aby sa vyhol incidentu, komisári rozhodli, že bol v rozumnej pozícii a preto Maxovi Verstappenovi pripisujú prevažnú časť viny,” skonštatovali komisári v zložení Tim Mayer, Garry Connelly, Vitantonio Liuzzi a Paolo Longoni pred tým, ako zdôraznili, že pri vynášaní verdiktu brali do úvahy len incident, nie jeho následky.

Súvisiace články