logo F1online.sk

Verstappen: Vytláčal ma a vytláčal. Pritom nemusel

Kolízia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2021

Kolízia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona ukončila všetky nádeje tejto dvojice na zisk bodov. Tábor Mercedesu z incidentu viní protistranu, Max Verstappen zas Lewisa Hamiltona, ktorý ho v prvej zákrute vytlačil z trate. Toto malo byť skutočným dôvodom nehody.

Po kontakte a s prispením vysokých obrubníkov sa Verstappenovo auto vyštveralo na monopost Lewisa Hamiltona, ba dokonca pravá zadná pneumatika trafila Hamiltonovu hlavu. Nakoniec môžeme byť radi, že Holanďanov monopost nespadol celou svojou váhou na Hamiltona, ale jeho pád zastavila svätožiara.

Nič z toho sa však podľa Maxa Verstappena nemuselo stať, keby mu Hamilton nechal dosť miesta. Ba dokonca má zato, že aj keby Hamilton ustúpil, tak by z tohto súboja vyšiel ako víťaz.

“Uvedomili sme si, že to bude v prvej zákrute tesné. Hamilton musel za koncom bielej čiary (na výjazde z boxov, pozn. red.) prekrížiť trať a ja som musel vyjsť až na zelenú časť, aby sme sa nedotkli,” opisuje momenty bezprostredne pred incidentom Max Verstappen. “Šiel som po vonkajšku. Uvedomil si, že idem do toho. Tak ma proste ustavične vytláčal.”

“Nečakal som, že ma bude vytláčať, vytláčať a vytláčať, pretože to ani nepotreboval. Aj keby mi nechal priestor len pre jedno auto, z druhej zákruty by ma predbehol. Myslím si, že by aj tak zostal vpredu,” zamyslel sa priebežný líder šampionátu.

Hamilton bol neoblomný, pokračuje: “On ma však stále vytláčal ďalej a ďalej. V jednej chvíli som už nemal kam ísť. Vytlačil ma na klobásový obrubník. Koniec-koncov to je dôvod, prečo sme sa dotkli. Pretože moje zadné koleso vyskočilo cez jeho zadné koleso.”

Po pretekoch nasledovali porovnania talianskej kolízie s tou zo Silverstonu. Podľa Verstappena tu však nie je žiadna paralela. “Chcel som s ním spolupracovať, pretože som chcel pretekať,” vyhlásil na margo prvej talianskej zákruty, v ktorej sa natlačil čo najviac doľava tak, aby ešte neprešiel priamo po oranžovom obrubníku. “Samozrejme, ľudia automaticky začnú hovoriť o Silverstone, ale takéto veci sa prihodia. Samozrejme, vtedy to nebolo pekné. Ale myslím si, že sme dosť veľkí profesionáli na to, aby sme sa s tým vyrovnali a ďalej pretekali.”

V padoku sa pri hodnoteniach incidentov z pretekov uchytila fráza “na tango treba dvoch”. Podľa Maxa Verstappena, ktorý s Hamiltonom kolidoval už v Imole či v spomínanom Silverstone, je však britský súper tým, kto si tvrdohlavo hudie to svoje.

“Potrebujete, aby dvaja ľudia spolupracovali, nie? Ak jeden chlapík nie je ochotný spolupracovať, tak čo s tým spravíte? Aj tak sa to stane,” dodáva Verstappen, ktorý ešte dostal otázku, či si s Hamiltonom pohovorí v súkromí. “Myslím si, že sme dosť veľkí profesionáli, aby sme sa cez to preniesli a pokračovali.”

Súvisiace články