logo F1online.sk

Podľa Wolffa Verstappen vedel, čo robí: Jasný taktický faul

Kolízia Maxa Verstappena a Lewisa Hamiltona
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2021

Veľká cena Talianska 2021 sa do histórie zapíše ako jedna z tých, v ktorých si skočili do vlasov najväčší rivali v boji o majstrovský titul. A presne ako pri incidentoch z minulosti, aj pri tomto sa skloňuje slovo úmysel. Podľa Tota Wolffa Verstappen vedel, čo robí.

Max Verstappen a Lewis Hamilton kolidovali po tom, čo sa britský pretekár vrátil po zastávke v boxoch na trať. Pitstop bol pomalší, než by si bol želal, čo preňho znamenalo, že sa vynoril za Landom Norrisom a na úrovni Red Bullu Maxa Verstappena. Do prvej zákruty sa obaja nezmestili.

Kto spôsobil túto kolíziu? “Komisári musia rozhodnúť, kto je na vine,” odpovedá Toto Wolff, ktorý však svoj názor prezradil. Pomohol si aj futbalovou terminológiou o taktickom faule, kedy brániaci hráč fauluje útočníka aj za cenu žltej či červenej karty v snahe zabrániť gólu. “Je tu tá prevažná časť viny, čo sme videli v minulosti. Ja by som však povedal, že to bol taktický faul, ako sa hovorí vo futbale. Zrejme vedel, že ak sa Lewis udrží pred ním, tak by to bolo možno aj jeho víťazstvo v pretekoch.”

Max Verstappen v garáži vyhlásil, že Hamilton mu nenechal dostatok miesta. “Nevyzerá to tak, že by bol po jeho boku,” mávol rukou šéf Mercedesu. “Potom prešiel cez ten oranžový obrubník v strede… Porovnajte si to s tým, čo Lewis povedal v prvom kole vo štvrtej zákrute. Nemal tam žiaden priestor, vytlačil ho mimo trate. Nechajme však komisárov, nech rozhodnú. Nechcem tu špekulovať ako niektorí moji kolegovia.”

V prvom kole sme mohli vidieť podobnú situáciu, ale v opačnom garde. Max Verstappen bol na vnútrajšku a vo Variante della Roggia nenechal Lewisovi Hamiltonovi dostatok miesta. Ten sa však rozhodol zvoliť bezpečnejšiu alternatívu a namiesto toho, aby sa natlačil na Verstappena, si šikanu skrátil cez obrubníky. O pozíciu, samozrejme, prišiel.

Bude Mercedes pred komisármi argumentovať aj týmto incidentom? “Nie, v tej chvíli bol na vnútrajšku, a on sa vybral priamo k tomu obrubníku a vyskočil naňho. V tej štvrtej zákrute z toho vycúval, a to bola veľká vec. Vedel totiž, že sa udrží pred ním.”

Verstappen sa mal tiež zmieriť s tým, že Hamilton bude po prvej šikane pred ním. “Pri tom incidente, kde sa zrazili, bolo Maxovi jasné, že sa to skončí kolíziou. Ak to nezmanažujeme správne — a myslím, že komisári sa na to pozrú správnou optikou —, tak to bude pokračovať.”

Nico Rosberg po letnej prestávke avizoval, že v Silverstone sme nevideli posledný incident medzi Hamiltonom a Verstappenom. Teraz sa jeho slová naplnili. Wolff sa obáva toho, čo ešte bude nasledovať.

“V Silverstone sme mali nehodu vo veľkej rýchlosti, teraz jedno auto skončilo na druhom, na Lewisovej hlave. Kam ešte zájdeme? Nabudúce sa možno dočkáme toho, že to bude nehoda vo vysokej rýchlosti a zároveň jeden pristane na tom druhom,” pokrútil hlavou Wolff, ktorý na záver vyzdvihol svätožiaru. “Všetko nad svätožiarou je zničené a koleso pristálo na Lewisovej hlave.”