logo F1online.sk

Norris: Môžeme pretekať s Red Bullom

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 9. 2021

McLaren je ukážkou toho, ako sa v F1 môžu zmeniť veci v priebehu týždňa. Kým v Holandsku sa „papájoví“ trápili, v Monze boli v kvalifikácii blízko k umiestneniu v TOP3. Lando Norris sa do šprintu kvalifikoval štvrtý, no nebol úplne spokojný.

Po prvých pokusoch v Q3 bol Lando blízko k pole position, posledné kolo mu však nevyšlo úplne dokonale. Kvôli menšej chybe v druhej šikane stratil podľa vlastných slov približne desatinu, ktorá ho odsunula „až“ na štvrté miesto za Maxa Verstappena. Hneď po prejdení cieľovej čiary si do vysielačky povzdychol, že veľmi túžil po tretej priečke.

Bol k nej veľmi blízko, na Maxa stratil 0,023 sekundy. „Neznášam slová ako veľmi blízko, pretože sa po nich vždy cítim, akoby som neodviedol dostatočne dobrú prácu,“ hovoril Lando Norris bezprostredne po kvalifikácii.

„Mal som príležitosť dostať sa na tretie miesto, ak by som poskladal kolo dokopy. Nebyť chyby v druhej šikane, bol by som naozaj tretí. V aute bol potenciál. Je to škoda, som z toho nešťastný, no zároveň sa teším. Sme v oveľa lepšej pozícii než v Holandsku a aj na preteky sa tu teším oveľa viac,“ pokračoval mladý Brit.

McLaren bol aj pred rokom v Monze s nízkym prítlakom veľmi rýchly. Zdá sa, že táto trať britskej stajni svedčí. „Naše auto jednoducho ožilo, funguje veľmi dobre. Je zvláštne, že na jednej trati strácame na Verstappena aj 1,5 sekundy, a teraz som naňho stratil ani nie štvrtinu desatiny sekundy. Veľa sme nezmenili, ale sme o míle rýchlejší, čo je paráda. Ukazuje sa, aký môže byť rozdiel vo fungovaní monopostov na rôznych okruhoch.“  

Za istých okolností a na určitých typoch tratí dokázal McLaren v tejto sezóne vyzvať aj Red Bull či Mercedes. Spomeňte si na Rakúsko, kde Lando Norris atakoval pole position a v pretekoch mohol pokojne skončiť druhý, nebyť spornej penalizácie za súboj s Pérezom. Môžu „papájoví“ aj teraz atakovať absolútne čelo?

„Čím máme menej paliva, tým je porovnanie voči Mercedesu a Red Bullu lepšie. Netvrdím, že ideme bojovať s Mercedesom, no máme šancu pretekať s Red Bullom. Sme pred Pérezom, taktiež veľmi blízko k Maxovi. S menším množstvom paliva máme o niečo lepšie vyhliadky,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý už myslel na sobotňajší šprint, v ktorom budú monoposty ľahšie než v pretekoch.

„Red Bull však má stále rýchlejšie auto, aj čo sa týka pretekových podmienok s plnou nádržou. Som však pozitívne nastavený a teším sa na sobotu. Je nanič, že som dnes nezískal tretie miesto. V sobotu však do toho pôjdem naplno a skúsim sa dostať dopredu. Zároveň si musím rozumne vyberať súboje, do ktorých sa pustím,“ uzavrel Norris.