logo F1online.sk

Nezodpovednosť? Bottas s Leclercom sa cez týždeň vybrali domov…

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 7. 2020

Aby sa sezóna 2020 Formuly 1 uskutočnila, prišlo vedenie kráľovnej motoršportu s podrobnými pokynmi pre účastníkov podujatia o tom, ako sa majú počas sezóny správať. Vďaka prísnym opatreniam a ich dodržiavaniu vie Liberty ľahšie presvedčiť ďalšie krajiny, že uskutočnenie veľkej ceny u nich nebude predstavovať bezpečnostné riziko. Všetky tieto snahy tento týždeň čiastočne znegovali Charles Leclerc s Valtterim Bottasom, ktorí sa vybrali domov do Monaka.

Zatiaľ čo ostatní jazdci a členovia tímov zostali na okruhu v rámci svojich skupín, aby neohrozili seba a koniec-koncov ani priebeh sezóny, Bottas s jeho priateľkou sa rozhodli odísť. To samo o sebe nie je problém a pokyny FIA to nezakazujú za podmienky, že sa človek bude stále zdržovať len v rámci svojej “bubliny”. Je otázne, do akej miery to je v Monaku možné.

“Zisťoval som, či je dovolené sa vrátiť a, áno, je,” vysvetlil vo štvrtok Valtteri Bottas, ktorý argumentoval tým, že sa nestretol s nikým cudzím. “Je jedno, či zostanem s rovnakými ľuďmi z mojej bubliny tu alebo doma v Monaku. Preto som sa rozhodol ísť späť domov. Sme v Európe a precestujeme len pomerne krátku vzdialenosť.”

“Len som chcel tie tri dni stráviť doma. Bolo fajn si po víkende dobiť baterky, myslím si, že to bolo z mojej strany dobré rozhodnutie. Z pohľadu bezpečnosti nevidím žiaden rozdiel. Bol som stále s tými istými ľuďmi,” uzavrel Bottas.

V prípade Charlesa Leclerca, ktorého fotky s priateľmi sa objavili na internete, je zrejmé, že si na dodržiavanie odstupu od ľudí mimo jeho skupiny veľký pozor nedával. Monačan sa však bráni tým, že kvôli tomu podstúpil extra testy na prítomnosť vírusu.

“Šiel som domov. Na druhej strane som bol ale dvakrát testovaný predtým, než som sa sem vrátil,” ozrejmil Leclerc. “Dva testy v rámci dvoch dní, oba, samozrejme, negatívne. Doma som bol dva dni a dal som si spraviť dva testy, aby som mal istotu, že výsledky sú pravdivé.”

Faktom však zostáva, že v istom percente prípadov sa nákaza nemusí na testoch prejaviť hneď, ale až po pár hodinách či dokonca dňoch. Aj preto FIA adresovala Scuderii Ferrari list, v ktorom zdôraznila, že je pre úspešné pokračovanie sezóny 2020 kľúčové, aby boli jej zamestnanci zodpovední a dodržiavali stanovené protokoly.

Pre pilotov by to taká veľká záťaž byť nemusela, keď to zvládnu aj iní. Viacerí si naplánovali výlety do okolitých kopcov a zvyšok času trávili na okruhu. Napríklad novinár Will Buxton musí ísť do ešte väčšieho extrému: nestretáva sa ani so svojou snúbenicou, ktorá je síce tiež na Red Bull Ringu, ale v inej bubline.

Odchod Bottasa a Leclerca z padoku prekvapil napríklad Romaina Grosjeana. “Vždy je to zábavnejšie, ale nemal som takúto možnosť. Dostali sme odkaz, že tu máme zostať, prekvapilo ma teda, že niektorí sa vybrali domov.”