logo F1online.sk

Hamilton vidí strategické pochybenie: Zastavili sme priskoro

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2021

Mercedes vstupoval do Veľkej ceny Holandska s veľkou strategickou výhodou, ktorú však nedokázal využiť. Lewis Hamilton nebol s rozhodnutiami boxového múrika spokojný. Domnieva sa, že bez správnej stratégie dnes skrátka nemal žiadnu nádej.

Strieborné šípy počas dnešných pretekov lavírovali medzi jednozastávkovou a dvojzastávkovou stratégiou. Napokon sa v prípade Lewisa Hamiltona rozhodli pre agresívnejšiu taktiku, no nedokázali ju správne načasovať.

Keď Hamilton 32 kôl pred koncom obul stredne tvrdú zmes, ocitol sa totižto uprostred skupinky jazdcov, ktorí už strácali celé kolo. Verstappen tým pádom zastavil o jedno kolo neskôr, obul tvrdé pneumatiky a ladne sa na trať vrátil pred Lewisom Hamiltonom. Ten medzitým netrpezlivo čakal na to, kým si ostatní všimnú modré vlajky a uvoľnia mu cestu.

“Toto dnes určite nebola naša najlepšia stratégia, ale bolo to tam naozaj ťažké. Koniec-koncov boli skrátka príliš rýchli. Pokúsime sa zistiť, kde sa vieme zlepšiť, ale v tej druhej časti sme zastavili príliš skoro, musel som sa preštrikovať cez premávku,” vyhlásil Lewis Hamilton. “Stratil som tam naňho dobrú sekundu. Pred zastávkou som potreboval čas na to, aby som ho dostihol a zmazal tú stratu.”

“Potom som sa ocitol v premávke. Nedokázali sme to teda zrealizovať. Neviem, ako to, že to nevideli. No už je to raz tak a popracujeme na tom. Gratulujem Maxovi, na minulých pretekoch nasadili na auto vylepšenie a sú rýchli,” uznal obhajca titulu.

Ten kritizoval rozhodnutie zastaviť tak skoro nielen z toho dôvodu, že jeho tím nezvládol načasovanie pitstopu tak, aby nespadol za iných jazdcov. Neskôr mal vraj zastaviť aj z iného dôvodu; aby to pneumatiky zvládli až do konca.

Brita sme v priebehu pretekov viackrát počuli sťažovať sa na stav svojich gúm. Napokon však vyhlásil, že boli super. “Pneumatiky boli tento víkend v skutočnosti celkom dobré, celé preteky som šiel naplno. Vôbec som ich nemusel šetriť, len som sa snažil udržať čo najbližšie. Ale poviem vám, Verstappen bol dnes rýchly. Dnes boli v úplne inej lige, vo väčšine z tých kôl som skrátka nedokázal odpovedať.”

“Nevedel som toho veľa spraviť, aby som odpovedal na časy, ktoré jazdil už v prvom stinte. Max len manažoval pneumatiky, zatiaľ čo ja som šiel naplno, aby som sa udržal čo najbližšie. Aj keby sme dnes spravili všetko perfektne po stránke premávky, zastávok a stratégie, tak by bolo ťažké ich dostať.”

“Tie veci sme nezvládli na jednotku, ale aj tak sme šli naplno. Bolo treba mať na jednotku pitstopy, štart aj premávku, ale ani jedna vec z tých troch nebola ideálna,” vyhlásil Lewis Hamilton, ktorý Verstappena prirovnal k Noemovi — mysliac Mojžiša — za to, ako sa mu piloti o kolo uhýbali z cesty. “Ale aj tak sme ako tím získali druhú a tretiu priečku, naozaj dobré body do konštruktérov, čo je veľmi dôležité. Budúci týždeň sa vrátime a budeme bojovať.”

Súvisiace články