logo F1online.sk

Bottas neuposlúchol tímový príkaz, zasiahnuť musel až James

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2021

Valtteri Bottas už dobre vie, že v Mercedese v budúcej sezóne nezostane. Teoreticky už nemusí poslúchať tím tak ako doteraz, a v Holandsku to zrejme chcel využiť, keď sa v závere vyslovene proti príkazom pustil do najrýchlejšieho kola. Musel zasiahnuť až James Vowles.

Z pohľadu Valtteriho Bottasa to neboli veľmi dobré preteky. Potom, čo Hamilton s Verstappenom zamierili do boxov, mal za úlohu zdržať domáceho pretekára, no dlho to nedokázal. V jedenástej zákrute bol široký a Verstappenovi otvoril dvere.

V ďalšej časti pretekov sa už do boja o čelo nezapojil a jazdil na tretej priečke. V závere ho tím povolal do boxov a obul mu novú mäkkú zmes. V tej chvíli všetci čakali, že má za úlohu sa pokúsiť o najrýchlejšie kolo pretekov.

Mýlili sme sa. “Nepôjdeme po najrýchlejšom kole,” ozvalo sa vo vysielačke. “Prečo nie?” spýtal sa Valtteri Bottas. “Aby mal Lewis na konci voľnú zastávku v boxoch.”

Bolo to teda jasné, Valtteri Bottas zastavil len preto, aby Lewis Hamilton mohol zastaviť po ňom a udržal sa na druhej priečke. “Prečo sme teda zastavili?” pýtal sa Bottas, ktorému situácia nebola jasná. Vraj z preventívnych dôvodov…

Vtom sa Valtteri Bottas pustil do svojho ostrého kola a vôbec to nevyzeralo tak, že by svojich inžinierov počúval. Preto zasiahol James Vowles, ktorý sa medzi fanúšikmi preslávil svojimi odkazmi Valtterimu Bottasovi.

“Chlapci, potrebujem ten bod,” povedal Hamilton pri svojej zastávke. A tím spravil, čo bolo treba. “Valtteri, tu James,” zaznela ikonická veta. “Prosím ťa, na konci kola preruš tento pokus o najrýchlejšie kolo.”

Bottas zajazdil fialový prvý sektor, druhý sektor a aj tretí sektor, no ako ukázali minisektory, najneskôr uprostred toho posledného skutočne Jamesa poslúchol a ubral. Hamilton ho vo svojom pokuse jasne prekonal a minimalizoval škody.

Možno si Bottas predsa len spomenul, že to Mercedes mu pomáha vyjednať sedačku v Alfe Romeo a oplatí sa nepoštvať si ho… Čo na tento incident hovorí Toto Wolff? “Spomaľoval,” konštatoval šéf tímu. “Chceli sme sa len uistiť, že sa to nestane. Preto sme mu to slušne opakovane zdôraznili a on zvoľnil.”

V zóne pre novinárov Bottas vyhlásil, že sa nič také strašné nestalo a len žartoval. “Tlačil som, no zároveň som vedel, že Lewis ten jeden bod potrebuje viac ako ja, pretože bojuje o titul. To som len tak blbol. Nakoniec som ho prerušil, takže všetko je v pohode.”