logo F1online.sk

Norrisovi neuškodili len červené vlajky, problém bol aj v nastavení

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl4. 9. 2021

Lando Norris mal vynikajúcu úvodnú polovicu sezóny, no od Maďarska si vyberá priehrštia smoly. V Zandvoorte v závere Q2 kvôli červeným vlajkám ani nemohol zabojovať o postup do tretej časti. Dnes to však v jeho podaní nebolo „len“ o smole a Lando po kvalifikácii nešetril sebakritikou.

Už v Q1 to mal tretí muž Pohára jazdcov poriadne nahnuté. Lando postúpil s „odretými ušami“ na pätnástom mieste, keď na poslednú chvíľu odsunul za seba Sergia Péreza. V Q2 mu nevyšiel prvý meraný pokus a keď sa v tom druhom chcel zlepšiť, zastavili ho červené vlajky a predčasné ukončenie druhej časti kvalifikácie.

„Samozrejme, červená vlajka mi nepomohla, ale rovnaké to bolo aj pre ostatných. Rád by som mal ešte jednu šancu pobiť sa o postup do Q3. Mieša sa vo mne frustrácia a hnev. Nielen kvôli červenej vlajke. Jednoducho som pri prvom pokuse neodjazdil dostatočne dobré kolo,“ skonštatoval Lando Norris.

Pre Landa to bola najhoršia kvalifikácia sezóny. Ukončil sériu trinástich účastí v Q3 v rade, ktorú ťahal od minuloročného Abú Zabí. Trochu prekvapujúce bolo, že pomerne výrazne strácal na tímového kolegu Daniela Ricciarda. Vo väčšine roka to totiž bolo presne naopak.

„Celý víkend sme vyzerali okej. Pre kvalifikáciu sme sa však z pohľadu nastavenia auta vydali zlým smerom, čo sa občas stane. Bolo to aj moje rozhodnutie, ktoré nám jednoducho nevyšlo. Celkovo to dnes bolo s Alfa Romeo, AlphaTauri či s Alpine veľmi tesné. Myslím si, že sme určite rýchlejší než niektoré autá, ktoré štartujú pred nami,“ vyhlásil mladý Brit.

Môže Norrisovi nastavenie, ktoré mu nesadlo v kvalifikácii, pomôcť v pretekoch? „Snáď áno. Toto však nebolo naším zámerom. Vieme, že táto trať je kvalifikačná, postavenie na štarte je veľmi dôležité. Dnes sme sa trápili z pohľadu čistej rýchlosti. Nastavenie nám možno v pretekoch pomôže so životnosťou pneumatík, no bude to náročné. Ak aj vďaka nižšej degradácii pneumatík získam desatinu na kolo, bude veľmi ťažké predbiehať. Budem však robiť maximum, aby som sa dostal späť na body,“ uzavrel Norris.