logo F1online.sk

Pérez vypadol už v Q1: Je to obrovská rana

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 9. 2021

Jedným z prekvapení holandskej kvalifikácie je Sergio Pérez, no určite nie v pozitívnom zmysle slova. Opäť sa totižto nedokázal priblížiť Maxovi Verstappenovi. Dokonca vypadol už v Q1, hoci v tomto prípade to nebola tak celkom jeho chyba. Posledné kolo, v ktorom sa mal zlepšiť, nestihol.

Red Bull ho chcel vyslať na trať čo najneskôr, aby využil najlepšie podmienky na trati. Už na konci boxovej uličky však zostal dlho zaseknutý, pretože piloti si trochu netradične už v tejto časti trate vytvárali odstupy od monopostov vpredu.

Keď teda Mexičan mieril do poslednej sekcie, bolo jasné, že to bude veľmi tesné. Pred sebou mal však ešte tri monoposty, takže pridať nemohol. Nakoniec sa k štartovej čiare dostal neskoro, podľa Red Bullu 1,5 sekundy po vyvesení šachovnicovej vlajky.

“Bolí to, veľmi to bolí,” povzdychol si sklamaný Sergio Pérez. “Stráviť to je veľmi ťažké, keď sa pozrieme na to, na akej úrovni je monopost, ktorý máme pod sebou. Teraz však už neviem nič spraviť. Som si istý, že sa z toho poučíme a pôjdeme ďalej.”

“Stane sa. Myslím, že pri našom výpočte hranice postupových časov sme nerátali s takým zlepšením trate, aké sme videli na konci Q1. A pri prvom výjazde sme mali v aute azda priveľa paliva. Sledovali sme časy na kolo ostatných ľudí a potom sme si uvedomili, že sme tak trochu v kaši. A nepodarilo sa nám dôjsť to kolo,” rekapituluje sobotu v Zandvoorte, po ktorej by mal do pretekov vyštartovať zo šestnásteho miesta za predpokladu, že neprídu tresty.

Pérez následne pokračoval: “Myslím, že nám chýbalo 1,5 sekundy, čo je veľmi frustrujúce, pretože dnes sme rozhodne mali rýchlosť na to, aby sme boli v prvom rade. Robili sme dobré pokroky, v priebehu jázd som sa cítil komfortne. Toto je pre nás obrovská rana. Zajtra to bude veľmi ťažké, ale rád sa pokúsim získať body a minimalizovať škody.”

Neviní z incidentu svoj tím? Red Bull už na niečo podobné doplatil v Maďarsku, kde sa do posledného kola “nezmestil” Max Verstappen. Péreza mohol vyslať na trať skôr… “Myslím, že garáž sme opúšťali s dvoma minútami v rezerve, mali sme kopu času. Ale áno, ľudia sa v boxoch snažili vytvoriť si odstupy. Takže zohralo tu úlohu veľa faktorov, ktoré keď sa sčítali, nás vyšli draho.”

Pre Pérezovu stranu garáže je to ďalšie pochybenie, ktoré sa akosi začínajú kopiť. Veď len pred týždňom sme mohli vidieť, ako Sergio Pérez v jednom z inštalačných kôl rozbil svoj monopost, čo ho v Belgicku stálo umiestnenie v najlepšej desiatke a majstrovské body.

Čím to je, že Verstappen to všetko zvláda bez komplikácií a on nie? “Nuž, sme noví, v tíme máme novú skupinu ľudí, takže sa len snažíme zvládnuť nejaké veci. V Belgicku sme videli dva príklady toho, že to mohlo byť aj lepšie. Stále sa len učíme. Staráme sa o to, aby sme sa poučili z vlastných chýb. Takto ako tím zosilnieme.”

Ako sme už spomenuli, ak sa neobjavia žiadne tresty, Pérez by mal odštartovať zo šestnásteho miesta. Avšak, keďže vieme, že Pérez prišiel o jednu pohonnú jednotku v Maďarsku, je vysoko pravdepodobné, že v nedeľu nasadí štvrtú a dostane trest. Nespraviť to by bola fatálna chyba zo strany červených býkov.

Pérezovi môže pomôcť aj fakt, že sme v doterajšom priebehu víkendu videli toľko červených vlajok. V nedeľu postačí jeden dobre načasovaný výjazd safety caru a Pérez môže byť späť v hre o body. Aj po štarte z posledného miesta či boxovej uličky.

“Čakajú nás preteky, od ktorých nikto nevie, čo má čakať. Udeje sa veľa vecí, nuž uvidíme,” dodáva Pérez. “Táto trať kladie veľké nároky na pilotov, takže zajtra bude možné čokoľvek. Predbiehať a nasledovať bude ťažké, my len potrebujeme odjazdiť preteky čo najlepšie.”