logo F1online.sk

Mercedes len v tretej zákrute stratil asi dve desatiny

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2021

Mercedes zapísal v Zandvoorte v súboji s Red Bullom ďalšiu kvalifikačnú porážku. Bolo pritom trochu prekvapujúce, ako veľmi v priebehu celého víkendu na svojho hlavného konkurenta strácal. Lewis Hamilton to dokázal vo svojom záverečnom pokuse stiahnuť na minimum, no Maxa Verstappena neprekonal. Obhajcov titulu pritom zrážala na kolená jedna jediná zákruta.

Ukázala nám to aj réžia prenosu. Len v tretej zákrute bol rozdiel medzi Red Bullom a Mercedesom okolo troch desatín. Lewis Hamilton to v samom závere dokázal skresať na asi dve desatiny, ale aj to je stále veľmi veľa.

„Max bol neuveriteľne rýchly v prvom sektore. To bola oblasť, na ktorej sme naozaj tvrdo pracovali. Snažili sme sa cez noc zlepšiť vyváženie a makali sme na tom aj medzi tretím tréningom a kvalifikáciou. Pomaličky sme sa posúvali vpred,“ povedal po kvalifikácii Hamilton.

Mercedes počas celého víkendu strácal na Red Bullu niekoľko desatín. To platilo až do Lewisovho posledného pokusu v Q3, kde mal Maxa na dosah ruky, no napokon to nestačilo.

„S kolom som naozaj veľmi, veľmi spokojný,“ prehlásil Hamilton. „Tretí sektor bol skutočne na hrane. V poslednej zákrute som využil každý centimeter trate. Je skvelé, že sme sa dokázali dostať takto blízko, pretože tempo Red Bullu ich posunulo o dosť dopredu. Myslím, že mať tak ešte jeden tréning, dokážeme toho nájsť ešte viac.“

Valtteri Bottas pred štartom víkendu avizoval, že tieto klopené zákruty môžu pomôcť Red Bullu a zrejme mal aj pravdu. Hlavne v tretej zákrute bol rozdiel medzi Red Bullom a Mercedesom dosť značný.

„Je to hlavne výjazd z druhej zákruty a tretia zákruta, kde sú naozaj oveľa rýchlejší. Dokonca aj v mojom poslednom pokuse bol rozdiel niekde na úrovni dvoch desatín sekundy. Ťažko povedať čím to je, no súvisí to so samotnou charakteristikou nášho auta, ktorej sa tá zákruta nepáči. Stále je to však neskutočne zábavné,“ povedal Hamilton, ktorý tiež priznal, že mu určite nepomohol ani nedostatok času v aute v piatkových tréningoch.