logo F1online.sk

Mechanici Ferrari zvládli opravy za asi 90 minút: Sú skrátka neuveriteľní, odkázal Sainz

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2021

Ferrari môže byť po skončení kvalifikácie na Veľkú cenu Holandska na 99 percent spokojné. Opravu havarovaného monopostu Carlosa Sainza zvládli mechanici na jednotku, prevodovka i pohonná jednotka to napokon prežili a Scuderia sa môže tešiť z piateho a šiesteho miesta.

Prečo potom spokojnosť „len“ na 99 percent? Pretože to mohlo byť ešte o trošku lepšie. Najmä Charles Leclerc povedal, že sa o štvrté miesto, ktoré napokon patrí Pierrovi Gaslymu, pripravil tak trochu aj sám. Poďme však pekne od začiatku.

Kvalifikácia začala pre Ferrari vlastne už v treťom voľnom tréningu, kedy svoje auto rozbil Carlos Sainz. Jeho zničený monopost sa potom do garáže dostal dosť neskoro a mechanici na ňom začali pracovať až 20 minút po skončení tréningu. Carlos Sainz preto v sobotu poriadne tŕpol. Mechanici mali plné ruky práce, ale stihli jeho SF21 do štartu kvalifikácie opraviť. Carlos sa im odvďačil pekným výkonom a šiestym miestom hneď za tímovým kolegom.

„Veľká vďaka patrí mechanikom,“ vyhlásil Sainz. „Auto bolo v garáži až niekedy 20 minút po skončení tréningu, kvôli čomu boli pod ešte väčším časovým stresom. Niekedy hovoríme o tom, akí sú piloti Formuly 1 skvelí, ale mechanici sú skrátka neuveriteľní. Najmä tí naši boli dnes úžasní.“

„Q1 bola veľmi intenzívna a tlak bol enormný. Nemal som dostatok sebadôvery v seba i  auto, ale krôčik po krôčiku sa to zlepšovalo. V Q3 sa mi podarilo veľmi dobré kolo, ktoré ma takmer dostalo do najlepšej päťky.“

„Chilli“ si až do poslednej chvíle nebol istý, či sa kvalifikácie napokon zúčastní, keďže ešte minútu pred jej začiatkom neboli všetky súčiastky na svojom mieste. A aj keď vyšiel na trať, nepanovala stopercentná istota o stave jeho auta. Napokon však všetko dobre dopadlo.

„Mal som pochyby až pokým som nevyšiel z boxov. V takýchto situáciách vám vaša myseľ posúva negatívne myšlienky, pretože to vy ste havarovali a váš tím to po vás musel opravovať. Mechanikom sa však podarilo nemožné a mohol som ísť na trať,“ dodal Sainz.

Ten sa musel opäť skloniť pred svojim tímovým kolegom Charlesom Leclercom, ale opäť len o málo. Monačan bol rýchlejší len o jednu stotinku sekundy a ako povedal, za pomalší čas si môže sám.

„S kolom som celkom spokojný. Nie som však spokojný s tým, že som si od tímu pred posledným pokusom vyžiadal zmenu nastavenia predného krídla a možno som to trochu prehnal. To nás v konečnom dôsledku stálo štvrté miesto,“ povedal po kvalifikácii Charles Leclerc.

„Štartujeme však na čistej strane trate, tak snáď z toho dokážeme vyťažiť, ale bude to tesné. AlphaTauri je tento víkend veľmi rýchla, takže by to mali byť pekné preteky,“ dodal Monačan.