logo F1online.sk

Mugello jednou nohou v kalendári, v Rusku aj s divákmi?

Sebastian Vettel v Mugelle
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2020

Ohľadom tohtoročného kalendára sme od zverejnenia jeho prvých ôsmich pretekov veľa oficiálnych správ nepočuli. Zahraničné médiá však čoraz intenzívnejšie píšu o tom, že už čoskoro by sme sa mali dozvedieť, ako bude vyzerať ďalšia časť roka 2020 z pohľadu Formuly 1.

Prvou zastávkou po už oznámenej osmičke podujatí by malo byť talianske Mugello, o ktorom sa aj v priebehu týždňa Mattia Binotto vyjadril v zmysle, že ide o vec, ktorá je už na “98 percent” istá. V rovnakom duchu sa vyjadrujú aj ďalšie médiá vrátane Autosportu. Na trati by Ferrari malo oslavovať svoju tisícu veľkú cenu 13. septembra.

Po voľnom víkende by mala nasledovať Veľká cena Ruska, teda 27. septembra. Mohlo by ísť o vôbec prvý víkend, na ktorý budú mať povolený vstup aj diváci. Ruskí organizátori už totižto rozbehli reklamnú kampaň na predaj lístkov.

Nasledovať by malo portugalské Portimao, čím sa znižuje šanca zrealizovania Veľkej ceny Kanady. Počasie v Severnej Amerike začína byť v tejto časti roka pre Formulu 1 nevyhovujúce. Namiesto toho by októbrové dátumy mali získať Čína a aj Vietnam, ktorý mal obavy z toho, že by zorganizoval dve veľké ceny v priebehu šiestich mesiacov, no má podporu miestnej vlády.

Pripomeňme, že ani v Číne nie je vyhraté, vláda totižto vyhlásila, že pred Zimnými olympijskými hrami 2022 v Pekingu by sa nemali v krajine organizovať žiadne veľké športové podujatia s výnimkou tých, ktoré plnia úlohu prípravných pred olympiádou.

Relatívne jasný je aj naďalej záver kalendára. V Bahrajne by sa malo pretekať 29. novembra a 6. decembra, pričom veľké finále v Abú Zabí sa uskutoční len pár dní pred Vianocami, a teda 13. decembra.

Formula 1 ešte bude musieť dotvoriť novembrovú časť. Veľké ceny USA, Brazílie a Mexika zatiaľ neboli odložené ani zrušené, no v prípade týchto krajín sa zatiaľ neočakáva, že by Formula 1 dostala zelenú.