logo F1online.sk

Ocon sa vytešuje z takmer dokonalého balansu

Esteban Ocon
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala3. 9. 2021

Esteban Ocon sa môže po piatkových tréningoch hotovať na ďalší dobrý výsledok. Okruh v Zandvoorte sa mu veľmi páči, pod čím sa určite výrazne podpisuje aj fakt, že jeho monopost na ňom funguje skvele. Ocon skloňuje slovo dokonalý.

Francúzsky pilot v piatok zvládol odjazdiť jedno kolo v Zandvoorte za 1:11,074s, čo bolo len o osemnásť tisícin pomalšie ako výkon druhého Carlosa Sainza. Na štvrtého Valtteriho Bottasa to stačilo relatívne pohodlne, keď vezmeme do úvahy, aké boli rozostupy malé.

“Auto pôsobilo veľmi silným dojmom,” vyhlásil spokojný Esteban Ocon po prvých dvoch tréningoch. “Za celý rok sme pravdepodobne teraz najbližšie k dokonalému balansu. Práca, ktorú sme odviedli na simulátore, nám pomohla sem prísť a byť hneď pripravení s dobrým predbežným nastavením.”

“Keď vyrazíme na skutočnú trať, tak pokračujeme v dolaďovaní, ale na simulátore sme určite prišli na veci, ktoré by sme tu skúmali hodnú chvíľu. Odviedli sme dobrú prácu, keď sme tak tvrdo zarezávali na simulátore a chlapcom v továrni sa podarilo nastaviť simulátor tak, aby čo najvernejšie simuloval realitu,” pochvaľuje si rodák z Évreux.

Esteban Ocon poznamenal, že pátraciu akciu po ideálnych nastaveniach Alpinu uľahčil aj fakt, že asfalt v Zandvoorte ponúka veľmi dobrú priľnavosť. Nečudo, že jazda na trati medzi pieskovými dunami ho tak bavila.

“Bol to zábavný piatok a učiť sa túto trať v monoposte F1 bolo úžasné. Je tu veľa gripu, veľké preťaženia, prevýšenia a klopené zákruty, ktoré sú mega zábavné,” hodnotí Zandvoort Ocon. “Jazdiť tu je potešením, je to veľká zábava a dúfam, že zajtra to bude rovnaké. Ako tím máme za sebou dobrý deň. Pôsobíme dosť konkurencieschopne, ale vieme, že až v kvalifikácii sa to bude rátať.”

“Auto sa dnes ovládalo vskutku dobre. Som si istý, že toho môžeme nájsť ešte viac. Je to malá trať, je to tu úzke, zvládnuť v kvalifikácii premávku bude výzva,” dopĺňa Francúz, ktorý dostal po prvom tréningu varovanie za to, že vytlačil z trate Landa Norrisa. “S Landom Norrisom to bolo tesné, ale nakoniec sa nič nestalo, takže ideme ďalej.”

Fernando Alonso potvrdil dobré tempo Alpinov šiestou priečkou. Okrem dvojice Ferrari a tímového kolegu ho predbehli len Valtteri Bottas a Max Verstappen. Piatok preto hodnotí veľmi pozitívne.

“Bol to dobrý piatok,” prikyvuje Fernando Alonso, no jedným dychom upozorňuje: “V piatky zvykneme byť rýchli, ale v sobotu a nedeľu už nie tak veľmi, takže stále si musíme vyčkať na zajtra. Zatiaľ však auto vyzerá byť konkurencieschopné.”

“Tréningy neboli bezproblémové a videli sme veľa červených vlajok, takže si myslím, že všetci ešte dokážu nájsť veľa času k dobru. To platí i o nás. Nemyslím si, že to bude jednoduchý víkend. A zvládnuť premávku v kvalifikácii bude ťažké.”

“Teraz musíme všetko rozanalyzovať a postarať sa o to, aby sme zajtra boli v najlepšej forme,” avizuje. “Túto trať mám rád. Na viacerých miestach je to iné a klopené zákruty sú zábavné. Aj atmosféra je úžasná, tak uvidíme, čo prinesie zajtrajšok.”