logo F1online.sk

Verstappen: Nie je na mne, aby som usmerňoval fanúšikov

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 9. 2021

Zandvoort už v piatok zaplaví holandská oranžová armáda, ktorá bude zrejme do nemoty skandovať meno svojho vodcu Maxa Verstappena a pomyselne pľuvať na úhlavného nepriateľa Lewisa Hamiltona. Mohol by s tým Max Verstappen niečo spraviť? Pilot Red Bullu očakáva, že k piskotu dôjde, no na druhej strane zdôrazňuje, že nie je jeho úlohou poľudšťovať fanúšikov.

Max Verstappen bol favoritom obecenstva aj v Maďarsku, kde dav po kvalifikácii vypískal držiteľa pole position Lewisa Hamiltona. Následne Holanďan konštatoval, že to podľa neho nebolo správne, hoci podľa jeho slov by takéto prejavy nemali jazdcov nijako rozhodiť. Sám Lewis Hamilton dokonca vyhlásil, že mu to dodáva energiu.

Verstappen to pred domácimi pretekmi, na ktorých sa zrejme situácia zopakuje, prirovnal k futbalovým zápasom. “Keď idete na futbalový zápas a ste na domácej pôde, tak raz dôjde k tomu, že súper bude vypískaný. To nie je na domácom klube, aby sa ozval v reproduktoroch a povedal, že chlapci, nemôžete ich vypískať. Pretože to sa stane prirodzene. Vo futbale sú fanúšikovia veľmi zanietení a podporujú svoj domáci tím.”

“Nemyslím si, že je mojou úlohou povedať, chlapci, nemôžete bučať, pretože ja nie som oni. Ja sa musím len sústrediť na to, čo budem robiť na trati,” pokračoval. “Som si istý, že väčšina z nich sem prišla, aby zažila pekný víkend a videla autá pretekať. Samozrejme, že niektorí z nich budú pískať, ale ja nemôžem rozhodovať za nich. Môžete im povedať, aby nepískali, ale skutočne si myslíte, že ma počúvnu? Dúfam len, že zažijú dobrý víkend.”

Podľa Nica Rosberga čaká Lewisa Hamiltona pár veľmi ťažkých dní, keďže fanúšikovia budú stáť proti nemu. Sedemnásobný majster sveta sa aj po domácich pretekoch zvykne priznať, že domáci dav mu dodáva energiu, môžu mať teda fanúšikovia konkurencie na jeho výkony tiež nejaký vplyv?

Na Verstappenove výkony vraj vypískanie Lewisa Hamiltona nebude mať pozitívny efekt. “To by bolo zlé, keby ma to povzbudilo. A pokiaľ to nemá vplyv ani na Lewisa — myslím, že to chceme všetci počuť. To je najdôležitejšie.”

“Dúfam, že všetci sa budú celý víkend baviť a užijú si to, že uvidia monoposty na trati, že nás uvidia bojovať o najlepší možný výsledok,” dodáva Verstappen, na ktorého výkony sa bude pozerať 70-tisíc fanúšikov. To sú dve tretiny kapacity, viac holandská vláda nepovolila. “Aj tak to bude skvelé. Žiaľ, nie je to plná kapacita, to nepovolili, no v každom prípade to vyzerá ohromujúco.”