logo F1online.sk

Brown: Toto neboli preteky, potrebujeme iné riešenie

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2021

Predbiehať sa, zápoliť, usilovať sa získať prvenstvo pri vzájomnom porovnávaní s niekým. Tak definujú pojem “pretekať sa” slovníky slovenčiny. V angličtine je význam tohto pojmu, prirodzene, rovnaký, nuž a podľa Zaka Browna sme v nedeľu nič také na trati nevideli. Vyzýva preto tvorcov pravidiel, aby v nich spravili poriadok.

V nedeľu pilotom stačilo, ak zvládli odkrúžiť trať v Belgicku dovedna päťkrát. Z toho dve kolá boli zahrievacie a zvyšné tri už síce boli pretekové, no aj tie sa šli za bezpečnostným vozidlom. V nedeľu tak nebolo na programe žiadne zápolenie, no polovičné body sa rozdali.

To naštvalo viacerých pilotov vrátane Sebastiana Vettela, ktorý priznal, že ho zmeny v pravidlách prekvapili a netušil o nich. Dnes totižto na udelenie polovičných bodov stačí odjazdiť viac ako dve kolá, no kedysi platilo, že na udelenie polovičných bodov bolo potrebné zvládnuť aspoň 25 percent celkovej dĺžky pretekov. Odjazdiť toľko kôl za Berndom Mayländerom by sme v nedeľu určite nestihli.

Aktuálne pravidlá sa tak postarali o to, že preteky môžeme nazvať pretekmi aspoň umelo. To však podľa Zaka Browna, šéfa McLarenu, nie je v poriadku. “Dnešný deň je určite sklamaním,” prihovoril sa fanúšikom vo videu, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach. “Chceli sme pretekať, naši jazdci chceli pretekať a, samozrejme, vieme, že aj vy ste chceli vidieť preteky. Tie ste dnes nevideli a my sme sa ničoho takého nezúčastnili.”

“Je to náročná situácia a myslím si, že si vyžaduje aj vysvetlenie,” pokračoval 49-ročný Američan. “Myslím, že FIA spravila všetko, čo mohla, aby tie preteky spustila. Nemôže však kontrolovať počasie. Musia dať na prvé miesto bezpečnosť jazdcov. V týchto podmienkach sa nedalo pretekať.”

To riaditeľstvu pretekov ani (takmer) nikto neberie. V padoku sa zdvihla vlna kritiky za niečo iné. “Pravidlá tvrdia, že už potom, čo odjazdíte pár kôl, to môžete nazvať pretekmi. Myslím si, že to treba revidovať. Nemyslím si, že by sa našiel niekto, kto by sa hádal, že toto počasie bolo vhodné na preteky, ale ako šport potrebujeme nájsť lepšie riešenie. Keď sa objaví takáto situácia, výsledok by nemal byť taký, že to po troch kolách za bezpečnostným vozidlom nazveme pretekmi.”

McLaren odchádza z Belgicka ako jeden z úspešnejších tímov. Daniel Ricciardo vďaka štvrtej priečke pomohol svojmu tímu predbehnúť Ferrari v Pohári konštruktérov. Na druhej strane to však mohlo byť ešte lepšie, veď v sobotu sme videli, že Lando Norris sa na vode vie obracať, keď zajazdil najlepší čas v Q1 aj Q2. V nedeľu napokon nedostal šancu napraviť svoju chybu z Q3.

“Presne to hovoria pravidlá,” pokračoval Brown plynule nadväzujúc na svoje predchádzajúce slová o definícii slova preteky. “Myslím si však, že všetci by sme to mali opäť prehodnotiť a poučiť sa z dneška. Musíme si uvedomiť, čo by sme v takomto type situácie robili inak, aby výsledkom bolo to, že všetci dostanú svoje preteky, či to už bude nasledujúci deň, alebo sa sem vrátime.”

“S tým harmonogramom je to dosť komplikované, ale nemyslím si, že by niekto povedal, že podľa neho je správne toto nazvať pretekmi. Budeme na tom pracovať a dúfam, že sa už nič takéto nebude opakovať,” odkázal.