logo F1online.sk

Russell má prvé pódium: Zvláštny pocit, nepretekal som ani kolo

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2021

George Russell môže ďakovať nebesiam za to, že v nedeľu nedovolili riadne odštartovať veľkú cenu. Ľahko sa totiž mohlo stať, že po skvelom kvalifikačnom výkone a zisku druhej priečky by z bojov o pódium vypadol. Nakoniec sa však môže radovať zo skvelého výsledku, hoci uznáva, že to nie je celkom plnohodnotná radosť.

Pre britského pretekára je to prvé formulové pódium v kariére, nuž a posledná trofej Williamsu má už tiež na sebe poriadne hrubú vrstvu prachu. Po dlhých sezónach, ktoré tím z Grove strávil na chvoste štartového poľa, a rokoch tvrdej práce, je to zaslúžená odmena.

“My to berieme, nech sa deje, čo chce. Myslím si, že by sme tiež mali pamätať na to, že len v predchádzajúcich pretekoch sme získali naše prvé body spolu s Williamsom, a to v našej tretej spoločnej sezóne. A teraz sme tu, stojíme na pódiu VC Belgicka,” usmieval sa George Russell zmáčaný nielen dažďom, ale i šampanským.

Nebyť tohto vývoja, podľa juniora Mercedesu by to zrejme pódium nebolo. “Ak by ste mi toto povedali na začiatku roka, povedal by som, že neexistuje. Samozrejme, že ak by sa preteky odjazdili, tak by bolo nesmierne ťažké udržať si našu pozíciu.”

“Stratégovia nás označili za sedemnáste najrýchlejšie auto na štartovom rošte, takže pokúsiť sa zabojovať o pódium so sedemnástym najrýchlejším autom na rošte by bolo veľmi, veľmi ťažké,” uznáva Russell. “No treba to prijať. Ako som povedal, včera sme odviedli tvrdú robotu, takže je fantastické za to dostať odmenu.”

Napokon rodák z King’s Lynn uznal, že jeho terajšie pocity sú iné, než aké by boli po 44 kolách riadneho pretekania. Nech je ako chce, na tento deň budú vo Williamse spomínať ešte roky, myslí si Russell.

“Nebudem plakať, tentoraz nebudem plakať, vtedy som bol oveľa rozcítenejší,” pokračoval. “Musím priznať, že je to dosť zvláštny pocit, pretože som získal pódium bez toho, aby som odjazdil jediné pretekové kolo. Myslím, že som ešte nič také nezažil v celej mojej kariére, nieto v pretekoch Formuly 1.”

“Nie som až taký povznesený, aký by som bol normálne, ale keď sa vrátim do garáže, budem s chlapcami oslavovať s trofejou v jednej a šampanským v druhej ruke. Som si istý, že na toto budeme ešte dlho, dlho spomínať,” uzavrel Russell.