logo F1online.sk

Norris napokon príde „len“ o päť miest, odštartuje pätnásty (aktualizované)

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2021

Definitívny ortieľ McLarenu po včerajšej veľkej nehode v kvalifikácii na Veľkú cenu Belgicka znie: Lando Norris je v poriadku a bude štartovať, jeho šasi je takisto v poriadku, no prevodovka je zničená. Kvôli jej výmene príde Norris o päť miest a do pretekov odštartuje zo pätnásteho miesta. Pokiaľ ide o stav pohonnej jednotky nemáme ešte k dispozícii oficiálne informácie. Je tiež možné, že McLaren nasadí starší motor. V takom prípade by žiadnu penalizáciu nedostal.

Norris bol po včerajšej nehode dosť otrasený a podopieral si svoju ľavú ruku. Okamžite zavládli obavy, že preteky nebude môcť odjazdiť zo zdravotných dôvodov. Vyšetrenia v nemocnici však žiadne zranenia neodhalili a Lando môže štartovať, hoci sa v sobotu večer objavili fotografie, na ktorých jeho ruku „zdobí“ ortéza.

Pokiaľ ide o stav jeho monopostu, ten je opravený a pripravený. Tím napokon vymenil len prevodovku, kvôli čomu sa Norris zosunie na rošte o päť miest. Po započítaní všetkých trestov je poradie nasledovné: Esteban Ocon (8. miesto), Charles Leclerc (9. miesto), Nicholas Latifi (10. miesto), Carlos Sainz (11. miesto) a Fernando Alonso (12. miesto), Valtteri Bottas (13. miesto), Antonio Giovinazzi (14. miesto), Lando Norris (15. miesto).

Ešte nevieme, v akom stave je Norrisova pohonná jednotka. Vzhľadom na potvrdený trest piatich miest sú len dve možnosti, buďto náraz prežila alebo sa McLaren rozhodol nasadiť staršiu špecifikáciu.

„Po kontrole Landovho auta sme sa rozhodli pre výmenu prevodovky, v dôsledku čoho stratíme na štarte päť miest,“ stojí v krátkom stanovisku McLarenu.

Aktualizácia 14:16: Motor Mercedes napokon včerajšiu nehodu neprežil. Tím potvrdil, že nasadil staršiu špecifikáciu. O to bolestnejšia správa pre McLaren, ktorý tretí motor nasadil akcie iba tento víkend.

Lando takisto do pretekov neodštartuje zo štrnásteho, ale pätnásteho miesta. Podľa upravených pravidiel sa totiž najprv aplikuje jeho penalizácia za výmenu prevodovky, čo Norrisa zosunulo z desiateho miesta (ktoré obsadil v kvalifikácii) na pätnáste, až potom sa započíta trest udelený Bottasovi na Veľkej cene Maďarska. Táto zmena unikla dokonca aj oficiálnemu zápisu FIA, ktorá pred štartom uvádzala Landa na štarte na štrnástom mieste.