logo F1online.sk

Russellovi kvalifikácia chutila: O pole position chcem bojovať každý týždeň

George Russell
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala28. 8. 2021

Kto by bol v sobotu ráno čakal, že v prvom rade uvidíme jeden z monopostov Williamsu? George Russell skvelým výkonom, ktorý nemôže prehliadnuť ani Mercedes — veď oba skončili za ním —, dnes takmer získal pole position. Ako sám hovorí, po dlhej odmlke by chcel bojovať o popredné priečky častejšie ako raz za uhorský rok.

Odkedy George Russell vyhral šampionát Formuly 2, si k víťazným trofejám ani neprivoňal. V posledných dvoch sezónach nemal auto ani na to, aby sa v kvalifikácii dostal z najslabšej päťky. Ako sa dnes ukazuje, bola to veľká škoda a mrhanie obrovským talentom.

“Je to úžasný pocit, určite sme nečakali, že budeme štartovať z prvého radu,” rozplýval sa George Russell po sobote v Spa. “V týchto podmienkach sme skrátka všetko urobili správne, o to ide. Teším sa spolu s celým tímom. V Maďarsku sme získali skvelý výsledok. Cítime, že tá tvrdá práca sa začína vyplácať a ľudia to začínajú vidieť.”

Ako to dnes vlastne z jeho pohľadu prebiehalo? Cieľovú čiaru v Q3 pretínal medzi prvými, čo znamenalo, že ešte nemal najlepšie možné podmienky. Musel preto tŕpnuť, koľko jazdcov ho predbehne… “Inžinier bol na vysielačke a všetko mi to odpočítaval: Lewis práve prešiel cieľom a je za tebou, potom Ricciardo, potom Gasly… Hovorím si, preboha, čo sa tam deje? Vedel som, že to bolo dobré kolo a bolo to náročné. No a keďže sa nie vždy dostaneme do Q3, tak sme si mohli dovoliť dať absolútne všetko do toho posledného pokusu.”

“Už od prvého kola v treťom tréningu som mal skvelý pocit. Keď sa však začal lámať chlieb, tak sme to všetko poskladali dokopy. Bolo to niečo výnimočné, o tomto pocite je Formula 1. Chýbalo mi to, chcem bojovať o pole position každý jeden týždeň,” vyhlásil ešte stále pilot Williamsu.

Hovorí sa, že pri jazde na vode sa stierajú rozdiely medzi monopostami a ukazujú sa skutočné talenty. Všetci sa totižto musia spoľahnúť len na svoje pretekárske inštinkty, ktoré Russellovi rozhodne nechýbajú.

“Každé jedno kolo bolo iné, o tom sú takéto podmienky,” vysvetľuje. “Učíte sa za pochodu, ale v každom kole sa menia vaše záchytné body. Potom prídete do Q3, poriadne leje, trať je o nejakých šesť-sedem sekúnd pomalšia. Nevedel som, ako rýchlo môžem ísť cez Eau Rouge, musíte proste ísť tak, ako to cítite.”

“V Eau Rouge to bolo ťažké, v niektorých prípadoch sme šli na plný plyn dokonca aj na vode. Auto sa zrazu odľahčí, keď prechádzate cez horizont. Vtedy mu musíte skrátka veriť, musíte veriť, že bude držať,” komentuje. A Russell v úvode Q3 svojmu autu poriadne veril, veď na trati bol tesne pred Landom Norrisom, ktorý prejazd cez Eau Rouge nezvládol. Na rovinke Kemmel sme mohli vidieť, ako sa Russell trápil s aquaplaningom.

“V týchto podmienkach musíte byť na trati v správnej chvíli na správnych pneumatikách,” uznáva Russell. A takisto s poriadne nabitou batériou. “S motorom je to ťažké, pretože svoju batériu využívate na takom dlhom okruhu. Niekedy z nej však chcete čerpať dve kolá za sebou, takže ju nemôžete minúť celú. My sme vedeli, že chceme všetko investovať do toho posledného kola. Povedal som si, že nemám čo stratiť a idem do toho úplne naplno. Keď potom prejdete prvú zákrutu a Eau Rouge naplno, tak získate tú sebadôveru do zvyšku kola.” Russellovi sa tento risk vyplatil.

V prípade Williamsu je však už akousi tradíciou, že v sobotu dokáže zajazdiť pekný výsledok, no v nedeľu to monopostom z Grove “neťahá”. Prípad belgických pretekov by mohol byť iný, domnieva sa Russell.

“Nevidím dôvod, prečo by sa nám niečo podobné nemohlo podariť zajtra. Naša reálna rýchlosť bola na nejaké siedme až dvanáste miesto, no predbiehať tu bude ťažké, rovnako tak s viditeľnosťou,” avizuje 23-ročný Brit. “Nevidím dôvod, prečo by sme si nemohli udržať svoju pozíciu. Na druhej strane však musíme byť realistami, za nami štartuje Hamilton, Pérez s rýchlejšími autami. Svoje súboje si budeme vyberať múdro. Musíme tiež prijímať správne strategické rozhodnutia v správnej chvíli.”

“Myslím si, že všetci budeme dúfať v to, že to bude niečo konzistentné. Či to už bude dážď, alebo sucho, tak budeme dúfať, že to bude stále rovnaké. Som si však relatívne istý tým, že toho sa zajtra nedočkáme. Chlapcov na boxovom múriku čakajú ťažké preteky,” doložil.