logo F1online.sk

Ferrari zradila predpoveď počasia, Sainz nevidí žiadne pozitíva

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 8. 2021

Predpokladať výkonnosť Ferrari pred štartom ktoréhokoľvek víkendu je ako hod mincou, je to skrátka 50 na 50. Scuderia nás (a niekedy aj seba) raz prekvapí, inokedy pohorí. Spa nemalo byť pre Ferrari práve silný okruh, autu nechutia ani nízke teploty, avšak voda mala naopak chlapcom z Maranella pomôcť. Nastal pravý opak a obaja jazdci sa porúčali už v Q2.

„V Imole sme boli na vode celkom silní, ale tu to neplatilo. V treťom tréningu sme mali obrovské problémy. Do kvalifikácie sa nám to podarilo trochu napraviť. Myslím si, že v kvalifikácii to nebolo až také zlé ako v treťom tréningu“ povedal po sobote Charles Leclerc.

Ten bol po svojom vypadnutí v Q2 veľmi frustrovaný a z neúspechu najprv vinil nesprávnu stratégiu a príliš skorý výjazd k druhému pokusu. „Chlapci, podľa mňa sme to celé posrali, ale… porozprávame sa neskôr,“ odkázal do vysielačky. Napokon sa ukázalo, že stratégov Ferrari zradila predpoveď počasia.

„V Q2 sme možno k druhému pokusu vyšli trochu priskoro. V kokpite to bolo frustrujúce, ale teraz musím povedať, že rozhodnutiu tímu úplne rozumiem. Vysvetlili mi, že na radare sa objavili ďalšie mraky a vždy je ťažké odhadnúť, či prídu o päť minút skôr alebo neskôr. Dnes to bolo päť minút neskôr, no taký je pretekársky život,“ dodal Leclerc.

Ten sa v nedeľu posunie z jedenásteho miesta na desiate, vďaka penalizácii Valtteriho Bottasa. Polepší si zrejme aj na úkor McLarenu, ktorého mechanikov čaká pri oprave monopostu Landa Norrisa ťažká noc, ak vôbec bude môcť britský mladík kvôli poranenej ruke nastúpiť.

Okrem Leclerca sa posunie vpred aj jeho tímový kolega Carlos Sainz, ktorý bol po sobotnej kvalifikácii veľmi nespokojný.

„Nemám šajnu čo sa stalo,“ povedal Sainz. „Tešil som sa na jazdu v daždi, naposledy som mal takú príležitosť v Imole a bavilo ma to. Myslím, že sme vtedy mali na vode dobrú výkonnosť. Z nejakého dôvodu sa to tento víkend nestalo, nerozumiem prečo. Som zmätený, neviem, prečo som dnes z auta nemal ten správny pocit. Ak do zajtra nič nezmeníme, nebude to vôbec ľahké.“

Dnes sme v Spa videli v rôznych fázach kvalifikácie rôzne množstvo vody. Nemohlo aj toto nejakým spôsobom prehovoriť do konečného výsledku?

„Nemyslím si. Na začiatku Q1 bolo na trati veľmi veľa vody a vtedy sme tiež neboli rýchli. Na dnešku sa naozaj nedá nájsť nič pozitívne, keďže tempo nám chýbalo počas celého priebehu kvalifikácie. Je to zvláštne, pretože normálne takéto podmienky zbožňujem a viem jazdiť rýchlo,“ dodal rodák z Madridu.