logo F1online.skF1online.sk

Binotto avizuje, že vylepšenú pohonnú jednotku uvidíme až ku koncu sezóny

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala27. 8. 2021

Fanúšikovia Scuderie Ferrari už netrpezlivo čakajú na sľubované vylepšenie pohonnej jednotky červených monopostov, no naň si ešte budú musieť počkať. Hoci sú pred nami preteky v Belgicku a Monze, na ktorých budú hrať motory prím, Maranello sa s nasadením nového motora neponáhľa. Jeho predstavením totižto nesleduje útok na tohtoročné šampionáty.

V Pohári konštruktérov tak bude súboj Ferrari a McLarenu pokračovať aj v najbližších týždňoch. Nová pohonná jednotka by mala Scuderii v tomto boji výrazne pomôcť, veď podľa talianskych zdrojov by mali nové palivá a mazivá priniesť desať konských síl, nuž a k tomu sa chystá aj vylepšenie elektrickej časti motora.

Pripravený harmonogram však poukazuje na to, že prioritou pre Ferrari nie je poraziť McLaren. Ak by to bolo tak, vylepšené komponenty by sme istotne videli minimálne na domácich pretekoch v Monze.

“Ešte sme sa nerozhodli, kedy ju prinesieme,” hovorí o vylepšenej pohonnej jednotke Mattia Binotto, ktorého sa pýtali reportéri Sky Sports. “Momentálne ju testujeme na dynamometroch a dokončujeme homologizačný proces. Vieme, že ju predstavíme pred koncom tejto sezóny.”

Z pohľadu budúcnosti je podľa šéfa stajne kľúčové, aby sa to stihlo pred koncom tohto roka. “Pre nás je to dôležité aj z pohľadu roka 2022, pretože čokoľvek, čo prinesieme v tomto vylepšení, bude užitočné kvôli skúsenostiam a budúcemu roku.”

“Takže príde to pred koncom sezóny, nebude to tak skoro. Nebude to na najbližších dvoch ani troch podujatiach,” upozorňuje. “Bude to výrazné vylepšenie hybridnej časti, budeme dávať dokopy novú technológiu do budúcna.”

Dlho sme sa otvorene bavili o pohonných jednotkách ako o zmrazených. Až pred pár týždňami však vysvitlo, že nie celkom oprávnene. Podľa pravidiel má totižto každý výrobca povolené predstaviť jedno vylepšenie každého komponentu za rok. Je prirodzené, že ostatní výrobcovia nasadili novinky už na začiatku roka, veď takto z nich budú ťažiť celú sezónu a nie len niektorú jej časť. Ferrari na rozdiel od všetkých ostatných však toto nevyužilo. Ešte stále jazdí s elektrickou časťou z minulého roka, a preto ju ešte stále môže vylepšiť.

Vo Ferrari si od toho sľubujú “výrazný pokrok”. Binotto však prizvukuje, že dôležité bude sa zlepšovať aj v iných oblastiach. “Vždy sme kládli dôraz na to, že je pre nás dôležité sa zlepšovať po všetkých stránkach. Nie iba z pohľadu auta, ale tiež manažmentu na trati, stratégií, pitstopov.”

“Iba tým, že sa posunieme ďalej vo všetkých oblastiach, môžeme byť v budúcnosti lepší. A myslím si, že výsledky — výsledky na trati, v konštruktérskom šampionáte — budú produktom tohto úsilia a snahy zlepšiť sa,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia