logo F1online.sk

Hamilton si pozrel opakované zábery a trvá na svojom: Pretekový incident

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 7. 2020

Počas prvého víkendu sezóny nebola núdza o zaujímavé momenty. Ten najzaujímavejší a zároveň najkontroverznejší nám priniesli Alexander Albon a Lewis Hamilton. Komisári tento incident rozlúskli pomerne rýchlo, jeho vinník to však tak jednoznačne nevidí.

„V prvom rade musím povedať, že Alexa veľmi rešpektujem,“ povedal Lewis Hamilton, ktorého cituje Motorsport.com. „Pre mňa je to supertalentovaný mladý pretekár a nie je medzi nami žiadna zlá krv alebo nejaké negatívne pocity.“

„V Brazílii to bola len a len moja chyba a preto som sa snažil k tomu aj adekvátne postaviť. Dnes to však, aspoň podľa mňa bol pretekový incident.“

„Bol na omnoho čerstvejších pneumatikách. Do zákruty som vošiel v defenzívnej stope, snažil som sa brániť. V tej zákrute však ide trať pomerne dosť z kopca, mnoho áut sa tam nedotáča. Na výjazde som nepridával plyn, stále som spomaľoval, on naproti tomu pridával. Naľavo od neho mal stále priestor, no nanešťastie sme sa dotkli,“ opísal Hamilton celú situáciu.

„Bol to dosť smolný moment, no rešpektujem rozhodnutie komisárov,“ povedal šesťnásobný šampión, ktorý priznal, že krátko po pretekoch mal pocit, že za incident mohol on, no po vzhliadnutí opakovaných záberov trvá na svojom stanovisku.

„Ešte predtým ako som to videl z opakovaných záberov, som sa Alexovi v jednom rozhovore ospravedlnil. Nechcel som nič prehlásiť, no po tom, čo som videl opakované zábery si myslím, že to bol pretekový incident,“ povedal Hamilton.

Svoje stanovisko k tejto situácii zaujal aj riaditeľ pretekov Michael Masi, ktorý tlmočil rozhodnutie komisárov. Z ich pohľadu bola táto situácia typickým príkladom zapríčinenia kolízie (v angl.: causing a collision), keďže Albonov predbiehací manéver bol v čase kontaktu už prakticky dokonaný.

„Podľa ich vysvetlenia bolo rozhodujúci bod dotyku, teda Lewisovo ľavé predné a Alexovo pravé zadné koleso. Preto túto situáciu nevyhodnotili ako pretekový incident,“ povedal Masi.

„Podľa nich bol Alex na okraji trate a svoj manéver dokonal. Viac už k tomu nebolo čo dodať. Bolo to celkom zrejmé porušenie pravidiel v podobe spôsobenia kolízie,“ dodal.