logo F1online.sk

Häkkinen bráni Bottasa: Keď hodiny tikajú, nebudete ich otvárať a vylepšovať

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 8. 2021

Valtteri Bottas potrebuje kvalitnú prácu od svojich manažérov viac ako kedykoľvek predtým. Budúcnosť v Mercedese je nahnutá a na jeho sedačku si robí zálusk George Russell. Britský mladík potrebuje o svojich jazdeckých kvalitách málokoho presviedčať, stačí sa pozrieť na minuloročnú Veľkú cenu Sachíru. Bottasovou najsilnejšou kartou pri rokovaniach je tak stabilita v Mercedese. Jedným z Valtteriho manažérov je aj Mika Häkkinen, ktorý má jasno, ak nejaký stroj dobre funguje, nebudete ho predsa opravovať.

Bottas ani v tomto roku nedokázal ohroziť Lewisa Hamiltona a prehovoriť do boja o titul. Trochu paradoxne mu však práve toto môže dobre poslúžiť pri rokovaniach s Mercedesom.

„Pozrite sa na fakty a na výsledky, ktoré Valtteri spolu s Lewisom dosiahli. Pozrite sa na to, čo všetko tím s týmito dvoma jazdcami dosiahol. Je to neuveriteľné, je to brilantné,“ povedal Häkkinen v rozhovore pre MTV.

Ďalší osud Valtteriho Bottasa je stále neznámy. Mercedes pôvodne prehlásil, že o jazdeckej zostave rozhodne v priebehu letnej prestávky, Toto Wolff však termín presunul na september. Ako Bottas, tak George Russell musia čakať. Pravdou však je, že ešte nikdy predtým sa o konci Bottasa nešpekulovalo tak veľmi ako je tomu dnes.

„Valtteri je brilantný pretekár a kritika, ktorá sa zniesla na jeho hlavu, bola skrátka prehnaná,“ myslí si Häkkinen. „Jazdiť po boku Lewisa nie je detská hra. Byť rýchly a talentovaný nestačí. Niečo také sa nemôžete naučiť z kníh alebo na internete.“

„Som si istý, že v Mercedese si hovoria: ‚Máme fantastickú jazdeckú dvojicu‘. U nás máme také príslovie, podľa ktorého keď hodiny tikajú, nebudete ich otvárať a snažiť sa ich vylepšiť, skrátka ich necháte tak,“ hovorí Häkkinen.

Bývalý pretekár tiež porovnáva situáciu v Mercedese s Red Bullom, kde podľa dvojnásobného majstra sveta ani po troch rokoch nenašli toho správneho jazdca pre svoj tím.

„V Red Bulle v súčasnosti všetko záleží na Maxovi,“ hovorí Häkkinen. „Mám rád Sergia, je to skvelý chalan, ale musí sa k Maxovi dostať bližšie, musí byť prinajhoršom dve desatiny za ním, inak jeho tím nedokáže v priebehu víkendu auto dostatočne zlepšiť.“

„Aby ste získali titul, potrebujete dvoch jazdcov, ktorí konzistentne zbierajú body, ktorí tlačia jeden druhého a vyrovnanými časmi pomáhajú auto zlepšiť. Každá veľká cena sa počíta,“ dodal Häkkinen.