logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Ani top tímy nemajú garanciu, že zvládnu prechod na nové pravidlá

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas pred monopostom pre rok 2022
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 8. 2021

V továrňach sa pracuje na plné obrátky. V týchto týždňoch už nie na aktuálnych monopostoch, lež na autách novej generácie, ktoré sa svojou filozofiou budú diametrálne líšiť od tých dnešných. Podľa Fernanda Alonsa tak vo februári uvidíme “veľa prekvapení”, niektoré azda i na úkor top tímov.

Aj Alpine už usilovne vyvíja monopost pre rok 2022, no momentálne je veľmi ťažké odhadnúť, ako na tom je, hovorí Fernando Alonso. “Pracujeme na budúcoročnom projekte, ale stále je veľmi skoro a nik netuší, aké máme čísla. Nemáme ich totižto s čím porovnať.”

“Sme teda aj trochu realisti a počkáme si na február, pretože keď sa autá odhalia všetkým, tak uvidíme mnoho prekvapení. Uvidíme rôzne filozofie, uvidíme rôzne nápady. V tom čase budeme musieť byť ostražití a zareagovať, ak zbadáme niečo zaujímavé,” avizuje dvojnásobný šampión.

Tímy vyvíjajú nové monoposty v rámci rozpočtového stropu. Pravidlá sú navyše písané veľmi reštriktívne, takže je skutočne otázne, či sa tímom podarí nájsť také veľké triky ako napríklad Brawnu v roku 2009. V každom prípade najväčšiu šancu odhaliť niečo také majú top tímy.

Ani McLaren útočiaci na tretiu priečku v Pohári konštruktérov neočakáva, že by v budúcej sezóne dokázal ohroziť Red Bull s Mercedesom. Vyzvať by ich z terajšieho stredu poľa chcelo azda len Ferrari, hoci Fernando Alonso zdôrazňuje, že aj týmto tímom sa môže ľahko stať, že zakopnú.

“Myslím si, že nikto nemá nič garantované, neviete vycítiť, aký bude ten-ktorý tím v budúcnosti,” pokračuje Španiel. “Pravdepodobne dokonca aj top tímy, ktoré v našom športe momentálne dominujú, si oprávnene robia starosti z nových pravidiel a z toho, ako interpretujú tieto autá.”

“V prvých pár pretekoch budúceho roka uvidíme úvod éry nových pravidiel. Štyri alebo päť rokov budú výsledky rovnaké, ako sme videli. Tím, ktorý je dominantný na začiatku platnosti sady pravidiel, si spravidla udrží svoju výhodu. Všetko sa postupne vyrovnáva, ale vyhrávať bude ten istý.”

“Budúci rok bude teda zaujímavý, hlavne pre mladších jazdcov, ako rozhodnú o budúcnosti. Pretože nik, žiaden tím, nemá garanciu toho, že bude podávať dobré výkony,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia