logo F1online.skF1online.sk

McLaren: V roku 2024 sa už nebudeme mať na čo vyhovoriť

Zak Brown
© McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala23. 8. 2021

McLaren sa postupnými krôčikmi šplhá z priepasti, do ktorej ho uvrhli neúspešné roky s Hondou. Dnes je už na tom naozaj solídne, hoci na víťazstvá a tituly to stále nestačí. V britskej stajni totižto stále pracujú s istým hendikepom, ktorý by mal byť minulosťou až v roku 2024.

Dobehnúť konkurenciu v rámci jednej technickej éry je veľmi ťažké, najmä keď si uvedomíme, akú obrovskú stratu mal McLaren pred pár rokmi. Wokingu preto príde vhod výrazná zmena pravidiel, ktorá nás čaká v budúcom roku, no podľa Zaka Browna to ešte stále nebude stačiť. McLaren totižto nemá takú infraštruktúru, akú by potreboval.

Jeho inžinieri stále pracujú vo veternom tuneli Toyoty v Kolíne. V roku 2024 by sa však chceli presunúť do vlastného, ktorý sa práve buduje vo Wokingu. Na jeho potrebu poukazoval Andreas Seidl okamžite po jeho príchode do tímu ešte v roku 2019.

Nový termín dokončenia tunela je rok 2024, keďže pandémia spomalila priebeh tejto operácie. Znamená to pre McLaren, že útočiť na titul bude o čosi neskôr, než pôvodne plánoval? “Myslím si, že je veľmi nebezpečné vyberať nejaký konkrétny termín, kedy by sme už na to mali útočiť,” vysvetľuje Zak Brown.

Jednu odpoveď však má: “Poviem to tak, že v roku 2024 sa na ostatných dotiahneme aj so všetkou infraštruktúrou, menovite najmä veterným tunelom. Myslím si teda, že keď príde sezóna 2024, nebudeme mať už žiadne výhovorky. A dúfam, že v tom čase už bude náš šport taký konkurencieschopný, že celý rad tímov bude bojovať o titul. Azda my budeme jedným z nich.”

Výsledky McLarenu z posledných mesiacov fanúšikom ulahodili, budú však naozaj čakať na možný titul až do roku 2024? Neurýchlia nové pravidlá tento proces? Brown žiada trpezlivosť, keďže dostihnúť Mercedes s Red Bullom je oveľa ťažšie ako sa prebojovať stredom poľa.

“Boli sme na deviatom, šiestom, štvrtom a treťom mieste,” vyratúva výsledky McLarenu od roku 2017 Brown. “Teraz sme tretí. Čím viac sa blížite k čelu poľa, tým je to náročnejšie. Nečakám, že bude nasledovať tá druhá a prvá pozícia. Bolo by to pekné, ale nemyslím si, že by sa také čosi stalo.”

“Teraz máme rovnaký rozpočet ako všetci ostatní, zaostávame po stránke našej infraštruktúry. Bude to chcieť čas, najmä ten veterný tunel. Aj keď vieme, aké je to pre nás dôležité, nevieme to urýchliť, hoci do toho vrážame peniaze. Pár rokov skrátka potrvá, kým tunel dokončíme.”

“Mali sme aj ďalšie investičné náklady, ktoré čoskoro uvidíte. Všetko počnúc naším Brand Centre (motorhome McLarenu, ktorého veľkosť bola v roku 2021 zredukovaná, pozn. red.) — videli ste, že sme ho prerábali, aby to bolo udržateľnejšie a efektívnejšie —, nuž a tento rok uvidíte ešte pár vecí,” avizuje šéf McLarenu. “Po stránke infraštruktúry sa však nedotiahneme skôr, ako na trať vyrazí naše auto pre rok 2024. Dovtedy budeme robiť maximum s vybavením, ktoré máme. Kým sa však nedotiahneme, len ťažko si možno pomyslieť, že by sme mohli v priamom súboji poraziť chlapcov vpredu.”

Súvisiace články

Diskusia