logo F1online.skF1online.sk

Ferrari má k dispozícii viac času vo veternom tuneli. Nevyťažíme z toho veľa, odkázal Binotto

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 8. 2021

Nie je to len rozpočtový strop. Vo Formule 1 v tomto roku tiež vstúpila do platnosti novinka, ktorej sa hovorí „balance of performance“. Princíp je jednoduchý, tímy, ktoré sa v minulej sezóne umiestnili v poradí nižšie, môžu v tomto roku využiť pri vývoji viac času vo veternom tuneli a na CFD než ich konkurenti, ktorí boli v celkovom poradí pred nimi. Najmä taký veľký tím ako Ferrari by z toho mohol niečo vyťažiť, keďže vlani skončila Scuderia v Pohári konštruktérov až na šiestom mieste.

Katastrofický minulý ročník predsa len priniesol niečo pozitívne. Ferrari vďaka tomu môže rátať s väčším priestorom vo veternom tuneli ako Mercedes alebo Red Bull. Nehovoriac o tom, že v Maranelle v tomto roku nebojujú o titul, preto veľmi rýchlo presunuli svoje zdroje na rok 2022.

„Ak sa pozrieme na naše minuloročné umiestnenie v celkovom hodnotení, tak na základe balance of performance máme k dispozícii viac času vo veternom tuneli,“ povedal boss Scuderie Mattia Binotto.

„Ten extra čas, ktorý máme, zodpovedá ako my hovoríme jednému ‚mítingu‘ vo veternom tuneli v rámci celej sezóny. Máme tak k dispozícii jeden míting navyše, čo je zvyčajne tak týždeň vývoja. Jeden týždeň vo vývoji obvykle znamená menej ako desatinu na kolo k dobru.“

„Takže áno, určite to je výhoda, avšak stále je to menej ako jedna desatina. Aj tá je však dôležitá a sme radi, že to môžeme využiť. Nie je to však nič, čo by prinieslo nejaký zásadný obrat,“ dodal Binotto.

Jeho tím sa veľmi poctivo pripravuje na sezónu 2022 a nové pravidlá. Už vlani bolo jasné, že Ferrari nebude mať za súčasnej homologácie šancu bojovať o titul. Scuderia preto rýchlo presunula drvivú väčšinu svojich zdrojov na začiatok novej éry.

„Nové aerodynamické pravidlá pre rok 2022 neposkytujú takú veľkú slobodu vo vývoji ako tomu bolo v minulosti. Očakávam, že po aerodynamickej stránke budú autá veľmi podobné,“ povedal švajčiarsky rodák.

Súvisiace články

Diskusia