logo F1online.sk

Ralf Schumacher očakáva, že v druhej polovici sezóny Verstappen prekoná Hamiltona

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala5. 8. 2021

Súboj o tohtoročný titul sa nám tak utešene rozbehol, že je až škoda príchodu letnej prestávky. Počas nej však aspoň bude priestor na vychladnutie emócií a tie strany, ktoré nemali dobrý záver prvej polovice roka, budú môcť preskupiť sily. Podľa Ralfa Schumachera to najviac vzpruží Maxa Verstappena, ktorý ovládne zvyšok sezóny.

Veľkú cenu Maďarska a Belgicka delia takmer štyri týždne. To je dostatok času na to, aby sa jednotlivé strany upokojili a azda si aj podali ruky. Po posledných pretekoch už toho totižto mal Christian Horner akurát tak dosť.

“Po nehode Valtteriho Bottasa na štarte sa šéf Mercedesu Toto Wolff chcel ospravedlniť, ale šéf Red Bullu Christian Horner toto ospravedlnenie neprijal. Vidíme, aké je to medzi týmito dvoma tímami napäté,” uznáva Ralf Schumacher vo svojom stĺpčeku pre Sky. “Hnev Red Bullu sa dá pochopiť, aj keď to, samozrejme, bolo z Bottasovej strany neúmyselné. Red Bull bol dobre rozbehnutý, ale potom trochu stratili. Max mohol v Maďarsku doputovať k víťazstvu, takže je to preňho viac ako len škoda a hnevá ho to.”

O všetko sa postaral Valtteri Bottas. Okamžite sa preto vyrojili teórie, že šlo o jasnú záškodnícku činnosť Mercedesu, no to Schumacher odmieta. Poukazuje na to, že Bottas najskôr trafil Norrisa. Určite nemohol dopredu rátať s tým, že spolu s Norrisom dokáže vyradiť aj dvojicu Red Bullov.

“Absolútne vylučujem možnosť, že by Bottas kolidoval úmyselne,” zdôraznil Schumacher. “Momentálne bojuje o kokpit vo Formule 1 a sám bol z toho totálne zničený. Verím, že kapitola s názvom Mercedes sa preňho končí a viem si predstaviť, že momentálne rokuje s Williamsom alebo Alfou.”

“Takou fatálnou chybou si vôbec nepomáha. A on to vie. Bottasovi tiež vôbec nepomôže, ak sa Lewis Hamilton opäť stane majstrom sveta. Koniec-koncov však nie je možné nič predpokladať, keď pred sebou tlačíte iné auto. Tí, ktorí v tom vidia konšpiráciu, by sa nad tým mali zamyslieť,” odkázal.

Mercedes následne slávne nezamieril do boxov a prepísal históriu. Ešte nikdy sme na štartovom rošte nevideli jedného pilota osamote. Jasná chyba alebo len smolný moment?

Schumacher viní tím aj samotného Hamiltona. “Lewis Hamilton a Mercedes toto víťazstvo darovali, keď Hamilton na reštarte ako jediný nezamieril do boxov a neprezul pneumatiky. Toto Wolff hovoril, že si za tým stojí, ale už je tu dosť dlho a vie, že to bola chyba. Časť zodpovednosti však treba pripísať aj Lewisovi. On mal tímu povedať: Musím zájsť do boxov, trať je už príliš suchá.”

Takže sme videli ďalšiu chybu Mercedesu, no i napriek tomu z posledných dvoch veľkých cien odchádza ako víťaz. To musí byť pre tábor Red Bullu nesmierne frustrujúce. Verstappen to však ustojí, myslí si Schumacher.

“Max Verstappen mal dvakrát za sebou veľkú smolu, no doteraz predvádzal neskutočné výkony. Aj keď Red Bull nebol taký rýchly, on z auta vyžmýkal maximum. Teraz musel Hamiltona pustiť pred seba, ale nemyslím si, že by sa v druhej polovici sezóny nechal predbehnúť, pretože je vyzretejší,” chváli mladíka Red Bullu.

“Vidíme to celú sezónu a bolo to dôležité. Samozrejme, Lewis sa všetkými silami snaží o to, aby ho vyviedol z rovnováhy, ale tento rok nebude mať proti Maxovi šancu,” znie Schumacherov verdikt. A pre červených býkov má radu: “Pre Red Bull bude dôležité, aby sa koncentroval na to podstatné a ustavične nereagoval na ich snahy odvrátiť pozornosť.”

“Nemyslím si, že by Lewis a Max kolidovali poslednýkrát. Čím tesnejšie to bude v šampionáte, tým to bude náročnejšie. Pre nás divákov je to skvelé, pretože sa môžeme tešiť na ďalšie mega napínavé preteky,” už si mädlí ruky Schumacher.

Súvisiace články