logo F1online.sk

Hamilton bol na štartovom rošte sám. Čo keby na ňom nebol nik?

Lewis Hamilton sám po reštarte na VC Maďarska 2021
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2021

Nedeľné preteky na Hungaroringu priniesli aj kuriózny moment, ktorý sa zapíše do histórie. Lewis Hamilton sa na reštarte pretekov totižto postavil na štartový rošt úplne osamotený. Komickejšie by zrejme už len bolo, keby sa na rošt nedostavil nik. Ako by v tom prípade postupovalo riaditeľstvo pretekov?

Lewis Hamilton sa na štartovom rošte ocitol sám z jednoduchého dôvodu; Mercedes mal obavy, že po pár kolách začne opäť pršať, a tak svojho pilota nechal na trati i napriek tomu, že všetky ostatné tímy usúdili, že na intermediálne pneumatiky je už skrátka príliš sucho. Nevýhodou preňho bol i fakt, že bol na čele, keď teda ako prvý odbočil do boxov Esteban Ocon, Brit už nemohol reagovať.

Mercedes tým pádom v nasledujúcom kole síce viedol, no v závere uznal, že spravil chybu a Hamiltonovi oznámil, aby si prišiel po stredne tvrdú zmes. Avšak, keďže ostatní prezuli ešte pred reštartom, získali čas k dobru. Bolo ho dosť na to, aby Hamilton spadol na úplný chvost.

A hoci si strieborné šípy uvedomovali, že ak by zamierili do boxov, pravdepodobne by sa prepadli — v Maďarsku si vybrali úplne prvú garáž, a teda by Hamilton musel vyčkať, kým prejdú ostatní okolo —, urobili by lepšie, ak by akceptovali prepad o pár miest ako pád na úplne posledné miesto.

V tom prípade by sa však na štartový rošt nedostal nikto. Michael Masi potvrdil, že celá štartová procedúra by prebehla štandardne. “Nasledovala by štartová procedúra. Akonáhle by posledné auto vstúpilo do boxov, normálne by sa aktivovali štartové svetlá.”

“Päť červených svetiel by zasvietilo, červené svetlá by zhasli. Keď by červené svetlá zhasli, výjazd z boxovej uličky by sa otvoril,” vysvetľuje riaditeľ pretekov. Obyčajne sa boxová ulička otvára až v momente, keď všetky monoposty zo štartového roštu zájdu za výjazd z pitlane. Keďže v tomto prípade by sa nečakalo na žiadne také autá, boxová ulička by sa otvorila okamžite.

“Nezáleží tu na počte áut. Pretože preteky nie sú až do toho bodu reštartované. Všetko sa odvíja od toho bodu,” dodáva narážajúc na moment zhasnutia červených svetiel. Vidieť len Hamiltona na štarte Masiho v každom prípade prekvapilo. “Také niečo som ešte nezažil! Bolo to iné.”

A v skutočnosti by na štartovom rošte predsa len niekto bol. Lekárske vozidlo!

Súvisiace články