logo F1online.sk

Steinera už “pričasté a priveľké” nehody začínajú otravovať

Zničený monopost Micka Schumachera
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2021

V tejto sezóne si mechanici Haasu svoju plácu poctivo odrobia. Monoposty Micka Schumachera a Nikitu Mazepina dávali dokopy už nespočetne veľa ráz a na Hungaroringu si opäť museli vyhrnúť rukávy. Program po treťom tréningu im totižto vyplnil Mick Schumacher ďalšou nehodou. Günthera Steinera to vraj už prestáva baviť.

Schumacherovi sa v treťom tréningu stala osudnou jedenásta zákruta. Potom, čo stratil kontrolu nad svojím autom, vrazil do bariéry a zničil si auto. Šasi sa našťastie nepoškodilo, no výmene prevodovky sa syn sedemnásobného majstra sveta nevyhol.

Opravy napokon Haas nestihol, tím by vraj potreboval o päť minút viac, aby Schumacher mohol zasiahnuť do bojov v Q1. Ale aj tak by mu to nebolo nič platné, pravdepodobne by do ďalšej časti nepostúpil, a aj keby, tak v nedeľu by na štarte prišiel o päť miest za spomínanú výmenu prevodovky.

To všetko navyše stojí peniaze, ktoré by Haas radšej investoval do budúcej sezóny. Günther Steiner síce priznáva, že pred štartom sezóny rátali s tým, že nováčikovia spôsobia nejaké nehody, ale tím vraj už má pocit, že sa veci “dostali do bodu”, keď už treba minimalizovať výdavky na opravy.

“Mick mal v posledných piatich pretekoch pár veľkých nehôd,” hovorí Günther Steiner. “Ak sa roztočíte alebo sa stane niečo podobné, tak dobre, to sa prihodí, ale takéto incidenty sú dosť tvrdé. Stojí to veľa peňazí a nič nám to neprinesie.”

“Musíme teda na tom zapracovať, zlepšiť sa. Nuž a rozpočet je rozpočet, musíme sa ho držať. Po takýchto nehodách treba vymýšľať spôsoby, ako to zvládnuť. Teraz to už cítime, hoci ešte sa s tým vieme vysporiadať. Čoskoro sa však dostaneme do pozície, keď už budeme musieť nájsť nové spôsoby, ako to vyriešiť. Tieto nehody totižto začínajú byť príliš časté a príliš veľké,” podotýka šéf Haasu.

Steinerovi momentálne robí väčšiu radosť Nikita Mazepin, ktorý sa po divokom úvode do sezóny upokojil. “Robíme priveľa chýb, to je problém. Hoci na obranu Nikitu by som nemal používať plurál, pretože na posledných veľkých cenách sa správal veľmi dobre. Darí sa mu. Nič nepoškodil a ani sa nič neprihodilo. V Mickovom prípade sme v niekoľkých posledných pretekoch videli pár nehôd, v tomto smere sa musíme zlepšiť.”

“Musíme si spraviť plán, ako budeme míňať peniaze,” pokračuje a prezrádza, že sa svojim jazdcom opäť raz pokúsi vysvetliť, že riskovať treba s rozumom. “Pri jazdcoch je to o tom, že si s nimi musíte sadnúť a opäť im priblížiť ten širší pohľad, že niekedy musia riskovať, ale riskovať treba, ak sa ukáže nejaká príležitosť.”

V tréningu sa žiadna neobjavila. “Ak sa žiadna príležitosť neukáže, ja osobne nikdy neriskujem, pretože nemám čo získať. A myslím si, že vieme, že teraz toho veľa získať nedokážeme. Určite nie v treťom tréningu, nemali by sme riskovať v treťom tréningu…”