logo F1online.sk

Verstappen: Nie je to dobrý víkend, musíme na sebe zapracovať

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2021

Mercedes robí kroky vpred a dokonca aj na Hungaroringu poráža Red Bully. V sobotu Lewis Hamilton jednoznačne zdolal Maxa Verstappena a pred letnou prestávkou sa ešte pokúsi vrátiť na čelo šampionátu. Holandský pretekár si dobre uvedomuje, že jeho tím potrebuje odpovedať.

Sobota v Budapešti nepriniesla Red Bullu veľa dôvodov na úsmev. Verstappen bude v pretekoch štartovať na menej výhodnej mäkkej zmesi, navyše až z druhého radu. Ten prvý obsadili Lewis Hamilton s Valtterim Bottasom. Mercedes mal dnes skrátka navrch.

Maxovi Verstappenovi sa v poslednej časti kvalifikácie nepodarilo ani len dorovnať svoj výkon z Q2. “V podstate som v porovnaní s mojím kolom v Q2 spravil krok vzad. V priebehu kola som nemal rovnaké množstvo gripu.”

“Neviem, či to malo niečo dočinenia s traťou alebo pneumatikami, ale auto už nebolo rovnako vyvážené na to, aby som mohol zatlačiť. Tu zákruty nasledujú jedna za druhou, takže ak sa v jednej zákrute necítite dobre, ani tá nasledujúca nebude zrovna skvelá. Takže som prišiel o nejaký čas,” hodnotil 23-ročný rodák z Hasseltu.

Náhly výkonnostný výpadok je zatiaľ pre Red Bull záhadou, no Verstappen si nemyslí, že bez neho by skončil na pole position. “Nemyslím si, že by sme hoci aj bez toho získali pole. Pre nás to teda nie je zrovna najlepší víkend. Stále sme trochu zaostávali. Musíme to podrobiť analýze a zistiť dôvod.”

“V Silverstone sme boli stále dosť silní. Samozrejme, viem, že oni na auto opäť priviezli nejaké nové veci, takže my musíme na sebe zapracovať a pokúsiť sa túto situáciu zvrátiť, pretože s týmto nemôžeme byť spokojní,” uznal.

Verstappen nie je spokojný ani s tým, že v nedeľu odštartuje na mäkkej zmesi. Tá sa na Hungaroringu rýchlo prehrieva a v pretekoch bude pilotom spôsobovať väčšie problémy ako tvrdšie pneumatiky, ktoré nasadia Lewis Hamilton s Valtterim Bottasom.

“Bavili sme sa o tom a povedali mi, že chcú, aby som vyrazil na softoch a mediumky si nechal nové,” vysvetľoval Verstappen rozhodnutie nenasadiť aj na druhý výjazd v Q2 stredne tvrdú zmes. “Tak sme vyšli a v skutočnosti si dosť ľudí začalo zlepšovať svoje časy.”

Inokedy by Red Bull Verstappena vyslal na trať, aby dva sektory zajazdil naplno a v samotnom závere spomalil tak, aby neprekonal svoj predchádzajúci čas. Vďaka tomu by nazbieral ďalšie informácie o tom, ako sa menia podmienky na trati a ako sa správa mäkká zmes, no na druhej strane by do pretekov stále mohol odštartovať na tvrdšej sade. Tentoraz však musel kolo dokončiť, lebo mu hrozilo vypadnutie.

“Napokon by sme síce bezpečne postúpili, ale mal by som rezervu len nejakých dvoch alebo troch stotiniek. Tak veľmi riskovať nechcete, preto mi povedali, aby som svoje kolo dokončil. Taký je život. Zajtra uvidíme, ako sa budú správať tieto pneumatiky,” hovorí priebežný líder šampionátu.

Max Verstappen dostal ešte jednu otázku, a tá sa týkala posledného prípravného kola, v ktorom mal ísť Lewis Hamilton mimoriadne pomaly, hoci Mercedes na svojom twittri tvrdí, že čas tohto výjazdového kola bol lepší ako pred predchádzajúcim pokusom.

Nech je ako chce, podľa Verstappena by mu nič nepomohlo. “Samozrejme, že pneumatiky boli trochu chladné, ale aj keby boli o čosi lepšie zohriate, tak by som nezískal štyri desatiny.”

Súvisiace články