logo F1online.sk

Bol Hamiltonov ťah amatérsky? Wolff: Takéto slová tu nemajú miesto

Toto Wolff
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2021

Mercedes po štvrtkovom zamietnutí žiadosti Red Bullu o preskúmanie trestu Lewisa Hamiltona zverejnil na sociálnych sieťach zaujímavý odkaz, podľa ktorého sa červení býci snažili “pošpiniť dobré meno a športovú integritu” Lewisa Hamiltona. Toto Wolff medzi piatkovými tréningmi priblížil, čo mal jeho tím pravdepodobne na mysli.

Okamžite po britských pretekoch sa pred mikrofónmi strhla poriadna mela. Zástupcovia Red Bullu si nebrali servítky a predbiehací manéver Lewisa Hamiltona označili za “zúfalý” a “amatérsky”, a Brita navyše obvinili z nedostatku rešpektu, keď sa po pretekoch bujaro radoval z víťazstva, hoci Verstappen bol práve v nemocnici.

Toto Wolff počas rozhovoru so Sky Sports najskôr zareagoval na “koordinovaný” útok súperov na Lewisa Hamiltona. Podľa šéfa Mercedesu reakcia Red Bullu nebola celkom v poriadku. “Ich vyjadrenia, ktoré adresovali priamo sedemnásobnému majstrovi sveta, určite vznikli v zápale emócií.”

“Slová ako ‘amatérsky’ by tu však nemali mať žiadne miesto. A presne toto spustilo lavínu komentárov na sociálnych sieťach,” pokračoval Wolff.

Z týchto komentárov bola značná časť ladená rasisticky. “Spôsobilo to veľkú kontroverziu a prispelo to k polarizácii. Ja si myslím, že my ako šport by sme sa mali snažiť o presný opak a situáciu skôr upokojovať.”

Hamilton si podľa niektorých “zavaril” aj svojou popretekovou oslavou, na ktorú ešte z nemocnice poukázal i Max Verstappen. Podľa Wolffa to však nebolo celkom tak, ako Red Bull situáciu opísal. Mercedes sa vraj už pred pódiovou ceremóniou informoval o stave holandského pretekára.

“Vždy sa môžete oprieť len o informácie, ktoré máte v danom čase k dispozícii. My sme mali správy od samotného Christiana Hornera, že Max nebol zranený. Ďalší člen vrcholového vedenia Red Bullu, ktorého som sa pýtal, mi povedal, že Max je OK a darí sa mu dobre,” obhajoval svoj tím Toto Wolff.

Z tohto pohľadu teda oslavy nemali byť prehnané. “Aj cestou na pódium sme sa pýtali médií, či je Max OK a všetci nám povedali, že je v pohode. Pozrite teda, po piatich prehrách v rade sme vyhrali Veľkú cenu Veľkej Británie, bola to Lewisova domáca veľká cena a preto sme tak oslavovali.”

“Ale opakujem, že všetko závisí od uhla pohľadu, z ktorého sa na to pozeráte. Ak boli Verstappenovci v nemocnici na vyšetreniach a on sa necítil dobre, potom v televízii uvidel tieto obrázky, zatiaľ čo prehral, tak ako pretekár nadobudol istý dojem. A ten treba rešpektovať,” doplnil.