logo F1online.sk

Hamilton o manévri i oslave: Spravil by som to zas a presne rovnako

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 7. 2021

Red Bull, jeho prívrženci aj istá časť nestranných fanúšikov si po pretekoch vo Veľkej Británii poriadne podala Lewisa Hamiltona. Jednak za jeho predbiehací manéver v Copse, jednak za jeho popretekové oslavy. Brit však vo svojom konaní nevidel nič kontroverzné a vo štvrtok pred pretekmi v Maďarsku vyhlásil, že keby sa situácia zo Silverstone zopakovala, nič by nemenil.

Ani takmer dva týždne po nehode dvoch najväčších ašpirantov na titul tak zmenu v postojoch nevidíme. “Ten manéver by som spravil presne tak isto ako minule,” odkázal Lewis Hamilton. “Rozobrali sme si ho a podrobili ho analýze, nuž a aj na základe všetkých mojich skúseností, by som to nemenil. A moje skúsenosti sa zbierali celé roky a hovoria o mnohom.”

Novinári britskému jazdcovi následne pripomenuli, že v súboji s Charlesom Leclercom sa predsa len zachoval inak a na pilota Ferrari sa nenatlačil tak ako v prvom kole na Verstappena. Tento rozdiel napokon Hamilton vysvetliť nechcel, vraj na to nebude míňať energiu.

“Určite to viem vysvetliť, ale nebudem to vysvetľovať,” zareagoval Hamilton. “Pretekám dvadsať rokov, viem, ako sa mám pohybovať v zákrutách a predbiehať. Nebudem teda plytvať svojou energiou tým, že sa to budem snažiť vysvetliť. Ale pre ľudí bude určite ťažké to plne pochopiť.”

Na maďarskej tlačovke sa rozoberala ešte ďalšia téma, a síce údajne neúctivé oslavy Lewisa Hamiltona. Ani v tomto prípade k zmene postoja nedochádza. Sedemnásobný majster sveta zopakoval, že v čase osláv o Verstappenovi a jeho stave nič nevedel, a emócie aj tak nebude skrývať.

“Nemám pocit, že by sme sa správali neúctivo. Ale ako som povedal, jedna vec je vedieť o tom a potom oslavovať, niečo úplne iné však o tom nevedieť a oslavovať. A ja som vám už povedal, že som o tom nemal informáciu,” naráža na správu o Verstappenovom prevoze do nemocnice.

Vzápätí pokračoval: “Ale toto sú moje domáce preteky a ja som pracoval neuveriteľne tvrdo a dlho, aby som získal taký výsledok. Pred domácimi fanúšikmi sme zažili neuveriteľný moment, keďže sa na pretekoch objavili prvýkrát — na tých vlaňajších chýbali. Prekypovali sme emóciami. Nebola to úmyselná oslava, proste sme videli radosť v toľkých ľuďoch, ktorí spoločne oslavovali. Boli to prirodzené emócie a ja nebudem skrývať svoje emócie. Mal som úžasné pocity z toho, keď som videl toľkých ľudí.”

Max Verstappen a Lewis Hamilton v doterajšom priebehu sezóny opakovali, že jeden druhého rešpektujú. To sa po poslednej veľkej cene môže zmeniť, hoci Hamilton tvrdí, že aj v tomto smere zostáva jeho pozícia rovnaká.

Holanďanovi to vysvetlil po pretekoch. “Po pretekoch som Maxovi zavolal, aby som zistil, či sa cíti dobre. A chcel som mu dať vedieť, že ten rešpekt tu z mojej strany stále je. Možno to nie je opätované, ale to je OK.”