logo F1online.sk

Hamilton sa pustil do maďarskej vlády za “hanebný” zákon proti LGBTQ+

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2021

Lewis Hamilton sa v predvečer Veľkej ceny Maďarska pevne postavil za práva komunity LGBTQ+ u našich južných susedov. V priamej reakcii na nový zákon z dielne maďarskej vlády, ktorý túto skupinu ľudí stavia na okraj spoločnosti, označil kroky zákonodarcov za “neakceptovateľné”.

Dnes sa o maďarskom zákone hovorí v celej Európe, hoci v ňom spočiatku nič kontroverzné nebolo; malo ísť o prosté sprísnenie trestov týkajúcich sa pedofílie. Na začiatku júna sa však do zákona dostali aj ďalšie dodatky, ktoré navyše zakazujú “šírenie a zobrazovanie” homosexuality či zmeny pohlavia mladistvým.

Týka sa to reklám či filmov, ktoré budú musieť zobrazovať len heterosexuálnu orientáciu, ak budú určené osobám mladším ako osemnásť rokov, no bude to mať presah i do vzdelávacieho procesu, v ktorom sa takéto témy takisto nebudú môcť rozoberať.

Podľa niektorých opozičných poslancov sa vláda týmito krokmi dokonca snaží postaviť sexuálne menšiny na rovnakú úroveň ako pedofíliu, hoci ona argumentuje tým, že prijatie zákona je nevyhnutné na zabezpečenie “zdravého telesného a duševného vývoja detí”.

Za práva menšín sa postavila už väčšina európskych krajín, celý rad aktivistov a ľudskoprávnych organizácií a dnes aj Lewis Hamilton, ktorý svoj pohľad zazdieľal na sociálnych sieťach. “Prihováram sa všetkým v tejto krásnej krajine Maďarsku. Pred víkendovou veľkou cenou chcem vyjadriť moju podporu tým, ktorých zasiahol vládny anti-LGBTQ+ zákon.”

“Je neakceptovateľné, hanebné a pomýlené, že tí pri moci navrhujú takýto zákon. Každý si zaslúži slobodu byť sám sebou bez ohľadu na to, koho miluje alebo ako sa identifikuje,” pokračoval pilot Mercedesu.

Pred pár dňami maďarský premiér Viktor Orbán oznámil zámer zorganizovať celoštátne referendum, v ktorom chce celej Európe dokázať, že kontroverzný zákon má v Maďarsku podporu aj napriek výčitkám Európskej komisie. Samotné referendum ešte nemá stanovený termín, no malo by sa v ňom objaviť päť otázok. V jednej z nich sa bude vláda ľudí pýtať, či súhlasia s tým, aby sa bez ich súhlasu deti v školách mohli učiť o sexuálnej orientácii.

“Vyzývam ľudí v Maďarsku, aby v nadchádzajúcom referende hlasovali tak, aby chránili práva LGBTQ+ komunity. Teraz potrebujú vašu podporu viac ako kedykoľvek predtým,” píše ďalej Hamilton. “Prosím, prejavte lásku ľuďom okolo seba, pretože láska vždy zvíťazí.”

Súvisiace články