logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Sebastian bol ako starší brat

Charles Leclerc pred Sebastianom Vettelom
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 7. 2021

Charles Leclerc má vo svojej štvrtej sezóne vo Formule 1 v poradí tretieho tímového kolegu. Po Marcusovi Ericssonovi a Sebastianovi Vettelovi je jeho parťákom Carlos Sainz. Porovnať druhého a tretieho menovaného vraj nie je jednoduché. Mimoriadne skúseného štvornásobného šampióna nahradil mladší Sainz, ktorý na svoje prvé víťazstvo ešte čaká.

„Ak mal Seb dobrý deň – rok 2020 preňho bol náročný –, ale ak mal dobrý deň, bol skrátka neuveriteľný. Poraziť ho bolo nesmierne náročné, ak nie nemožné,“ povedal Leclerc v podcaste Beyond the Grid. „Carlos je naproti tomu veľmi, veľmi konzistentný. Ich prístup je rozdielny, obaja sú však veľmi, veľmi silní.“

„Vzťah so Sebastianom bol trochu odlišný. Vnímal som ho tak trochu ako staršieho brata. Myslím tým, že mal veľmi veľa skúseností. Súperiť so Sebom teda bolo o čosi iné než s teraz s Carlosom, ktorý je približne v mojom veku a s ktorým súťažím vo všetkom. Ak by som chcel proti Sebastianovi v niečom vyhrať, asi by ma nechal, aby som bol šťastný, keďže jemu to bolo jedno,“ hovorí Leclerc.

„Akonáhle si však nasadíte helmu, celý tento váš vzájomný vzťah sa zastaví. Myslíte len na to, aký podáte výkon, ako z monopostu dostanete maximum a hlavne, ako porazíte toho chalana, ktorý sedí v rovnakom aute ako vy,“ povedal Leclerc.

Nielen fanúšikovia Ferrari si istotne spomenú, že medzi Vettelom a Leclercom to na trati neraz zaiskrilo. Napríklad v Bahrajne Monačan ignoroval príkazy tímu a svojho kolegu predbehol. Tiež mu odmietol poskytnúť zákryt v kvalifikácii na Monze, za čo sa mu Vettel trochu pomstil v Soči. Interný boj vyvrcholil nepríjemnou kolíziou na Interlagose.

„V skutočnosti to nebolo také drsné. Brazília možno bol moment, kedy to bolo náročné, ale len krátko po pretekoch. V zápale boja to samozrejme nie je jednoduché,“ spomína Leclerc. „Možno ešte ťažšie však bolo zvládnuť to pred médiami, ktoré túžia po senzácii a snažili sa ľudí presvedčiť, že medzi nami existuje nejaké napätie, čo však nebola pravda.“

„My sme vedeli, že žiadne trenice medzi nami nie sú, ale pred každými pretekmi sa nás pýtali, či je medzi nami nejaké napätie. Myslím však, že sme to zvládli veľmi dobre.“

„Pokiaľ ide o moju chybu v Rakúsku v minulom roku, myslím, že tam to bolo celkom jednoznačné. Ak urobím nejakú chybu, tak zdvihnem ruku. Pokiaľ ide o Brazíliu, tak ja som na to mal svoj názor, on zas svoj. Nedostali sme však odpoveď, ktorú sme chceli počuť. Vysporiadali sme sa s tým však dobre a bez akýchkoľvek treníc,“ dodal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia