logo F1online.sk

Hamilton ďakuje Bottasovi: Bez jeho pomoci by som nevyhral

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Veľkú cenu Veľkej Británie rozhodol dve kolá pred koncom Lewis Hamilton svojím manévrom na márne sa brániaceho Charlesa Leclerca. Napokon to teda bolo tesnejšie, než by kto čakal. A nebyť Bottasa, Hamiltonovi to nemuselo vyjsť vôbec…

Valtteri Bottas si úspešne pripravuje pôdu na to, aby sa v Mercedese ohrieval aj v nasledujúcej sezóne, veď vo Veľkej Británii robil všetko pre Lewisa Hamiltona. V piatkovej kvalifikácii mu rozrážal vzduch, v sobotu pristúpil na papierovo horšiu stratégiu, vďaka ktorej mal byť však schopný kryť chrbát svojmu kolegovi, nuž a v nedeľu prikývol na príkaz tímu, aby Hamiltona nezdržoval. V 41. kole tak na rovinke Hangar vyčkal na Hamiltona, ktorý mu ani priamo nedýchal na chrbát, keďže strácal necelé dve sekundy, keď sa ozval vo vysielačke.

Lewis Hamilton svojho kolegu po pretekoch vychválil, veď napokon aj takto na verejnosti mu vie pomôcť udržať si miesto. A ašpirantovi na ôsmy titul to aj vyhovuje viac ako neistota, ktorá by mohla sprevádzať príchod Georgea Russella do tímu.

“Som naozaj vďačný svojmu kolegovi. On je naozaj skvelým tímovým kolegom, bez ktorého príspevku by som tieto preteky nevyhral,” vyhlásil Lewis Hamilton pred mikrofónom Sky Sports. “Dobiehal som Valtteriho a on bol taký dobromyseľný, že ako tímový kolega ma nechal ho predbehnúť, takže som sa pre tento tím mohol naháňať za víťazstvom. Je to veľké športové gesto a ja si to vysoko cením.”

Hamilton mal po zastávke v boxoch čo robiť, aby Leclerca dobehol. Vyžmýkal však zo seba všetko a na Monačana sťahoval v každom kole celú sekundu. “Tieto preteky boli strašne náročné, až som mal pocit, že dostanem infarkt, keď som šiel za fanúšikmi. Stíhať Charlesa, to bolo niečo! Dával som do toho absolútne všetko a nevedel som, či mi vydržia pneumatiky. On však dnes odviedol fantastickú prácu. Výkon Ferrari ma naozaj ohromil.”

A určite ohromil aj Valtteriho Bottasa, ktorý naň v cieli stratil viac ako sedem sekúnd. Fín však nemal bezproblémové preteky, počas nich vraj musel byť o smäde, keďže mu prestal fungovať systém, ktorý obsluhuje prívod tekutín.

Bottas za posledných desať veľkých cien získal tretie miesto už piatykrát. Spokojný? “Neviem. Ak sa na to pozriem celkovo, ako tím sme mali z pohľadu bodov skvelý deň. A tiež Lewis, že dokázal vyhrať.”

“Moje preteky negatívne ovplyvnilo a znemožnilo mi bojovať o víťazstvo pretáčanie kolies na štarte,” poznamenal Fín, ktorý sa v prvom stinte musel prebíjať cez Landa Norrisa. “Mal som to o trochu ťažšie.”

Potom však dostal darček od mechanikov McLarenu, ktorým Norrisova zastávka nevyšla. To Mercedes chladnokrvne využil. “Musel som zareagovať na Landov pitstop. Zastavili sme trochu priskoro na to, aby sme v závere boli konkurencieschopní. Ale aspoň sme dostali Landa a ja som Lewisovi pomohol vyhrať.”

Súvisiace články