logo F1online.sk

Sainza spomalila zastávka, no nebanuje. So šiestym miestom je spokojný

Carlos Sainz mieri na štartový rošt, Ferrari zozadu
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Ferrari spravilo v Silverstone ďalší krok vpred a nechýbalo veľa k tomu, aby dokonca vyhralo. Obaja piloti Scuderie však mali svoje problémy, v prípade Carlosa Sainza to bolo zdržanie pri zastávke v boxoch. Kvôli nemu sa Španiel prepadol a na vyššie ako šieste miesto sa už nedostal.

Mechanici Ferrari mali pri zastávke, ktoré sa odohrala v 29. kole, problém vymeniť ľavú prednú pneumatiku. Samotný pitstop trval hrôzostrašných dvanásť sekúnd, čo pre Španiela znamenalo, že v boxovej uličke strávil dovedna 37,5 sekundy, teda len o zhruba dve menej ako Lewis Hamilton, ktorý si odpykával desaťsekundový trest.

“Určite to mohlo byť lepšie, ale keď vezmeme všetko do úvahy a pozrieme sa na dnešnú rýchlosť auta, akí sme boli silní, tak sme pravdepodobne mohli skončiť na štvrtom alebo piatom mieste,” zamyslel sa Carlos Sainz po pretekoch. “Žiaľ, po tej pomalej zastávke v boxoch som stratil pozíciu v Danielov prospech.”

A za Ricciardom sa trápil až do cieľa. Nech skúšal to či ono, predbehnúť pilota McLarenu sa jednoducho nedalo. Večná škoda pre Ferrari i Sainza, no ten to nechce mechanikom vyhadzovať na oči, veď až doteraz sa na nich mohol spoľahnúť.

“Úprimne, zastávky v boxoch sme mali tento rok vynikajúce,” pozerá sa na pozitíva Sainz. “Toto bol taký prvý podpriemerný pitstop, ktorý sme spravili. Celkovo sme mali dobrú rýchlosť, v aute sa mi jazdilo neskutočne. Mal som jeden z najlepších balansov za celý rok. Keď prihliadnem na to, že pred nejakými 60 kolami sme boli poslední, tak skončiť na šiestom mieste nie je vôbec zlé.”

Pred šesťdesiatimi kolami, keď ich veľká cena mala len 52? Sainz, prirodzene, naráža na sobotňajší kvalifikačný šprint, v ktorom po kolízii s Georgeom Russellom spadol až úplne dozadu. A keďže Ferrari vnímalo súťažnú časť soboty a nedele ako jedny 400-kilometrové preteky s takmer 24-hodinovou červenou vlajkou uprostred, Španielov výpočet má logiku.

Sainza napokon naplnil optimizmom aj výkon jeho kolegu, ktorý bol až do úplného záveru v boji o víťazstvo. “Je veľmi pozitívne vidieť, že naše auto bolo na čistom vzduchu také rýchle. Nuž a ja som svoje najrýchlejšie kolo odjazdil na 25 kôl starých mediumkách, čo len poukazuje na to, že sa zlepšujeme po stránke opotrebovania pneumatík a balansu auta.”

“Charles dnes ukázal, že na čistom vzduchu to možno nebolo priamo na boj o víťazstvo, keďže Mercedes je jasne o čosi rýchlejší, ale veľmi blízko pódiu. Nuž a v aute sa skvele jazdí. Spravili sme veľký pokrok, veľa sme experimentovali s nastaveniami a snažili sme sa zlepšiť tam, kde sme strácali,” doplnil.

Súvisiace články