logo F1online.sk

Alonso sa zastal Hamiltona: Nemôžete sa vypariť

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala19. 7. 2021

Fernando Alonso považuje kolíziu medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom, ktorá viedla k vypadnutiu holandského pretekára, za “nešťastný moment”. Podľa neho nie je možné určiť jasného vinníka, keďže ani jeden z pilotov nespravil nič zlé.

Pilot Alpine sa dostal k záberom z nehody až po pretekoch, keď sa ho ako jedného z najskúsenejších jazdcov v štartovom poli pýtali na jeho posúdenie nehody. “Ťažko sa to hodnotí zvonku. Vyzeralo to byť dosť tesné, Lewis mal viac ako polovicu auta vedľa Maxa,” opisoval incident zo svojho pohľadu Fernando Alonso.

Hamilton mal preto nárok na to, aby mu tam Verstappen nechal miesto. “Lewis sa proste z tej vnútornej stopy nemohol vytratiť, vypariť sa proste nedokážete. Bol to taký nešťastný moment týchto pretekov, ale nebol v tom žiaden úmysel. Podľa môjho názoru ani jeden z jazdcov nespravil nič zlé. Bol to len smolný moment.”

Alonso konečne jazdí inštinktívne

Po skvelej šou, ktorú Fernando Alonso predviedol v sobotňajšom šprinte a vďaka ktorej v nedeľu neštartoval jedenásty, ale siedmy, Španiel podal ďalší skvelý výkon. Nestačil len na Mercedesy, Ferrari a McLareny.

Alonso odštartoval na stredne tvrdej zmesi a po červenej vlajke pokračoval na stredne tvrdých pneumatikách, pričom svoju zastávku absolvoval v 24. kole. Veľkú časť pretekov ani nemal na koho útočiť, pred sebou mal často voľnú trať. Musel sa však brániť.

“Veru, bolo to veľmi rušné. Nikdy sa nedočkáme ľahkých pretekov, vždy sa ocitneme v nejakých ďalších súbojoch a v rôznych fázach pretekov,” hodnotí Fernando Alonso. “Myslím si, že máme za sebou silný víkend, posledných päť alebo šesť pretekov sa pohybujeme na bodoch.”

“Naším najlepším výsledkom bolo šieste miesto z Baku, no to boli také zvláštne preteky. Toto siedme miesto je pravdepodobne náš najsilnejší víkend z pohľadu pretekovej rýchlosti. To ma teší,” usmieval sa pilot Alpine. “Po stránke manažmentu pneumatík to boli náročné preteky, mali sme veľké obavy z pľuzgierov. Nakoniec sme to dobre zvládli a získali sme pekný výsledok.”

Esteban Ocon dostal pred týmto víkendom nové šasi a tím mu vymenil čo najviac komponentov, koľko sa dalo. Francúz sa tak trochu vrátil do tempa a pozbieral dva body za deviatu priečku, no Alonsovi nestíhal. A je otázne, či ešte niekedy bude.

Alonso totižto hlási, že teraz sa už v tíme cíti naozaj dobre a vie naplno využiť všetky svoje schopnosti. “Cítim sa lepšie, cítim sa viac ako pretekár. Viete, prvých pár víkendov, v Bahrajne, Imole, vždy sme začínali od nuly a pri mnohých veciach som musel premýšľať, snažil som sa nespraviť žiadnu chybu a podobne. Teraz autu dôverujem, takže môžem lepšie využiť svoje inštinkty.”