logo F1online.sk

Leclerc o probléme s motorom: Myslel som si, že je koniec

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2021

Krôčik od absolútnej senzácie. Silverstone malo byť pre Ferrari možno najslabším okruhom. Scuderia stále nemá dostatočne výkonnú pohonnú jednotku a ako ukázal Paul Ricard, stráca i pri práci s prednými pneumatikami. Tieto dva atribúty sú pritom v Silverstone základom úspechu. Ferrari však malo v Británii nevídané tempo a s prispením jazdeckého umu Charlesa Leclerca siahalo po senzácii. Nádej sa rozplynula len dve kolá pred koncom.

Charlesovi dnes chýbal k tretiemu kariérnemu víťazstvu len krôčik, nepodarilo sa. Lewis Hamilton nasadil v závere skvelé tempo, ktorému sa Leclerc so svojim Ferrari skrátka nemohol vyrovnať.

„Do poslednej chvíle som veril, že môžem vyhrať. Až pokým ma Lewis nepredbehol som veril, že môžem zvíťaziť. Tak by to predsa malo byť,“ prehlásil po pretekoch jazdec dňa podľa hlasovania fanúšikov Charles Leclerc.

„Ak by som premýšľal o druhom mieste ešte predtým, nebolo by to dobré. Veril som vo víťazstvo do poslednej chvíle. Samozrejme, že som počul svojho inžiniera, ktorý mi oznamoval, aké má Lewis tempo na tvrdých pneumatikách. Hovoril som si, že je veľmi rýchly. Tlačil som na to na dvesto percent, ale na udržanie prvého miesta to nestačilo.“

Pokiaľ ide o samotný predbiehací manéver dve kolá pred koncom, Leclerc povedal: „Nechal som mu miesto a podarilo sa mi zostať vpredu. Na výjazde som však dostal drobný šmyk a Lewis šiel dopredu.“

„Cítim sa tak napol frustrovaný a napol šťastný. Pred týmto víkendom sme ani nedúfali, že dokážeme tu v Silverstone bojovať o víťazstvo. To podľa mňa ukazuje, akú skvelú prácu tento tím odvádza. Nie je to pre nás ľahká situácia, ale tím pracuje naozaj extrémne dobre. Musíme pokračovať, pretože toto je to, čo chceme – bojovať o víťazstvo,“ prehlásil Leclerc.

Ten sa na každý úspech musí nadrieť. Spomeňte si na jeho smolu v Bahrajne 2019, tesne pred koncom prišiel o víťazstvo aj v Rakúsku v tom istom roku. Zapotil sa aj pri svojich víťazstvách v Spa a Monze. Teraz v Silverstone to bola trochu kombinácia oboch týchto vecí. O víťazstvo prišiel tesne pred koncom a počas pretekov sa na jeho pohonnej jednotke vyskytol technický problém. Charlesov hlas vo vysielačke bol plný obáv, no napokon to s tímom dokázali vyriešiť.

„V každom kole to bolo na hrane. Nemyslím, že tam nebolo kolo, v ktorom by som urobil nejakú chybu,“ hovorí Leclerc. „Hlavne v prvom stinte, počas ktorého sa vyskytli problémy s pohonnou jednotkou. Vtedy som si myslel, že moje preteky skončili. Na volante som toho musel nastaviť dosť veľa, ale podľa mňa sme túto situáciu zvládli veľmi dobre a výpadky motora sa vo zvyšku pretekov podarilo obmedziť.“

Súvisiace články