logo F1online.sk

Hamilton: Akonáhle sa dostane dopredu, je ťažké s ním držať krok

Max Verstappen pred Lewisom Hamiltonom
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 7. 2021

Lewis Hamilton si dnešný šprint prehral už na štarte, na ktorom sa nedokázal rozbehnúť tak dobre ako Max Verstappen. Keď Holanďan prevzal pozíciu lídra, Hamilton s tým podľa svojich slov už nič nemohol robiť. Keď je Verstappen vpredu, je ťažké s ním súperiť.

Verstappen sa dostal do čela už v prvej zákrute. Hamilton sa ešte pokúšal zmeniť svoj osud a v Copse na Holanďana zaútočil, no ten si svoju pozíciu postrážil. Následne si vybudoval dvojsekundový náskok a Hamiltonovi nedal ani pomyslieť na to, aby niečo skúsil.

Stratená pole position a bod navyše, ktorý získal Verstappen, Hamiltona mrzia. “Každý bod sa počíta, takže to by som netvrdil,” zareagoval na otázku Jensona Buttona, či považuje stratu len jedného bodu za pozitívum, keďže v nedeľu by ich bolo sedem. “Som vďačný za to, že som došiel do cieľa, zajtra budeme opäť bojovať, ale v pretekoch sú veľmi silní.”

“Vzďaľoval sa a ja som nevedel nič spraviť, aby som sa ho udržal. Musíme sa teda nejako pokúsiť dostať dopredu. Oni s pohonnou jednotkou odviedli skvelú prácu, tento rok majú skvelé štarty, my sme na nich zas trochu stratili. Musíme na tom tvrdšie popracovať, pretože prichádzať o pozície nie je dobré,” uvedomuje si britský formulový rekordér.

Čo sa vlastne na tom štarte stalo? Nie je to v tejto sezóne prvýkrát, čo Hamilton po zhasnutí červených svetiel zaváhal. “Spravil som všetko, čo som mal spraviť. Tím vám povie, aký máte cieľ po stránke teplôt, pneumatík, spojky. Ja som všetky tie ciele trafil, no kolesá sa mi veľmi pretáčali. Podrobíme to teda hĺbkovej analýze a pokúsime sa prísť veci na koreň. Keď sa vrátim k tímu, zistíme, čo sa stalo.”

“Nuž a potom som bol už len ľahký cieľ, snažil som sa priblížiť čo najviac, ako sa len dalo, no to už boli veľmi rýchli,” doplnil na margo svojho štartu pilot Mercedesu, ktorý dostane šancu na reparát v nedeľu.

Žiadne slabiny Red Bullu však zatiaľ neodhalil. “Momentálne to tak nevyzerá. Sú silní, sú naozaj silní,” uznáva Hamilton. “A potom — ani neviem, kedy vám budem môcť rozpovedať o všetkých tých veciach, s ktorými bojujeme a ako sme sa v priebehu roka snažili zlepšiť. Mali sme veľké problémy.”

“Myslím si, že sme odviedli vskutku dobrú prácu, keď sme sa včera dostali na takú výkonnostnú úroveň. Dobrú robotu odviedol aj Valtteri, obe autá podali dobrý výkon. Ja sa tiež snažím pomôcť, aby sme sa ako tím posunuli dopredu. Ale bojujeme,” pokračuje Brit.

V Silverstone sa rozloženie síl trochu naklonilo v prospech Mercedesu, no opäť sa objavil problém: “Sme bližšie, no akonáhle sa on dostane dopredu, tak je veľmi ťažké sa ho udržať.”

V nedeľu nás čaká štandardná veľká cena ako zavŕšenie neštandardného víkendu. Šprintový formát nachádza svojich podporovateľov aj odporcov, nuž a medzi jeho fanúšikov sa radí i Lewis Hamilton. Bol by však radšej, keby bol program hustejší.

“Je skvelé skúsiť niečo nové. Nemyslím si, že by tie preteky boli pre mňa po prvom kole obzvlášť vzrušujúce, no určite si myslím, že z dneška sa vieme niečo naučiť,” zamyslel sa Hamilton a predstavil svoj nápad. “Mali by sme mať dlhú sobotu a dlhú nedeľu. Povedzme, že prvý tréning, druhý tréning a kvalifikáciu v sobotu, nuž a šprintové preteky a riadne preteky v nedeľu, ak budeme chcieť ten šprint.”

“Poďme to poriadne nahustiť, za tie posledné dva dni sme premrhali toľko času… Aj dnešok bol dlhý, včera ráno sme nerobili nič. To by znamenalo aj menej odjazdených kilometrov, čo by zas zredukovalo emisie. Možno by sme s tým do budúcna mohli niečo spraviť,” pouvažoval nad alternatívou rodák zo Stevenage.

Súvisiace články