logo F1online.sk

Wolff s úsmevom na perách: Impérium vracia úder

Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala16. 7. 2021

Ak ste si ešte pred dvoma týždňami v Rakúsku mysleli, že tohtoročný šampionát je rozhodnutý, po piatkovej kvalifikácii v Silverstone zrejme budete musieť svoj postoj prehodnotiť. Aspoň to vám odporúča Toto Wolff, ktorý akoby spolu s jeho tímom nabral druhý dych.

Toto Wolff už celé týždne opakuje, že v tomto šampionáte budú rozhodovať detaily a o majstrovskú trofej sa bude bojovať až do konca. Nuž a dnes môžeme konštatovať, že to tak skutočne môže byť. Lewis Hamilton v kvalifikácii porazil Maxa Verstappena v priamom súboji a vybojoval si prvú priečku na štarte sobotňajšieho šprintu.

“Impérium vracia úder,” vyhlásil Toto Wolff s úsmevom na tvári počas jeho rozhovoru pre nemeckú Sky. Jeden by mu pripomenul, že dnes sa body nerozdávajú, no to šéf Mercedesu dobre vie. Radosť mu robí niečo iné.

“Toto je ‘len’ kvalifikácia, no možno sa nám podarilo niečo odomknúť,” pokračuje azda narážajúc na balík noviniek, ktoré Mercedes predstavil v Silverstone. “Je fajn byť späť, najmä s takouto rýchlosťou oboch jazdcov. Keby sa Lewis nevybral na rely, mohol skončiť o ďalšie tri desatiny vyššie. S rýchlosťou som spokojný.”

Hamilton zažil rely moment v treťom sektore svojho posledného kola, v ktorom to mal rozbehnuté na ďalší fialový čas. Pneumatiky však už toho mali dosť a zadná časť sa mu pošmykla. Hamilton tak v treťom sektore stratil štyri desatiny na Verstappena, no keďže ten nedokázal vylepšiť svoj čas dostatočne, poradie na čele sa nezmenilo.

Mercedes pred víkendom v Silverstone pre médiá uviedol, že privezený balík vylepšení by mal zlepšiť časy na kolo o jednu, v lepšom prípade o jeden a pol desatiny. To sa reportérom Sky Sports nezdalo, keďže Mercedes predstavil nové deflektory i podlahu.

Počas rozhovoru sa ho preto na vylepšenia spýtali. Wolff však zisky v časoch na kolo nepripisuje novému balíčku. “Nie je to o tých vylepšeniach. Myslím, že sme všade našli niečo k dobru, pneumatiky boli takisto v správnom okne. Auto sa ocitlo v ideálnom okne. Videli sme, ako to vie kolísať; Verstappen bol ráno absolútne dominantný a nakoniec sa to úplne otočilo.”

Šéf strieborných šípov napokon pochválil svoj tím za to, ako zareagoval na nepriaznivú situáciu, veď posledných päť veľkých cien vyhral Red Bull. “Myslím, že sa na to pozeráme ako na takú skúšku, pretože sme vyhrali sedem šampionátov v rade a nikdy sme neupadli do samoľúbosti.”

“Vždy sme boli pokorní a robili si starosti, že nás niekto dostihne. Tento rok nás po zmene pravidiel zrazu spomalil viac, než sme čakali. Niečo sa teda z toho vieme naučiť. Sme pozadu a v posledných rokoch sme sa veľa bavili o tom, ako zareagujeme, keď sa také niečo stane. Teraz máme pred sebou skúšku. Sledujeme, či robíme to, čo sme očakávali, alebo nie. To neznamená, že vyhráme šampionát, ale umožní vám to zostať v tom boji. Som spokojný s tým, ako sme doposiaľ reagovali,” dodal.

Súvisiace články