logo F1online.sk

„Mr. Saturday“ zbieral ďalšie kvalifikačné skalpy. V šprinte pôjde naplno vpred

George Russell
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2021

George Russell, muž, ktorý dodáva kvalifikáciám emóciu navyše, muž, ktorý každý víkend posúva hranice možného. Ani na domácej pôde nezostal svojej povesti nič dlžný. V padoku a medzi fanúšikmi mu za jeho neskutočné kvalifikačné výkony už prischla prezývka Mr. Saturday (v prekl. Pán Sobota). Aj v Silverstone ukázal, že ju nedostal len tak pre nič za nič.

Druhý postup do Q3 za sebou a ôsme miesto na štarte sobotného šprintu. Carlos Sainz a Sebastian Vettel za ním, mocné McLareny len o jednu desatinku pred ním. Toto by nemalo byť v silách jeho monopostu FW43B, ale George Russell to v ňom našiel. Ešte k tomu domácom podujatí, nielen svojom, ale aj svojho tímu.

„Damon Hill mi povedal (Russell bol nedávno hosťom v podcaste F1 Nation, pozn. red.), že domáci fanúšikovia prinesú tak sekundu na kolo k dobru. Myslel som si, že klame, ale možno mal pravdu,“ usmieval sa po kvalifikácii Russell.

Po jeho fantastickom čase v druhej časti kvalifikácie, v ktorej skončil na siedmom mieste, tribúny v Silverstone povstali a svojmu miláčikovi hlasno aplaudovali. George je živým dôkazom toho, aký rozdiel dokáže v aute priniesť sám pilot. Jeho nevýrazný tímový kolega Nicholas Latifi skončil až osemnásty a pohybuje sa v „území nikoho“ medzi pilotmi Haasu a zvyškom poľa.

„Mám tu neuveriteľnú podporu a je to úžasný pocit. Toto bol môj druhý postup do Q3 s Williamsom. Byť tu a sledovať týchto ľudí pokope je skrátka skvelé. Prvý voľný tréning bol z mojej strany dosť nanič, vedel som, že sa musíme pred kvalifikáciou zlepšiť a presne to sme aj urobili,“ povedal spokojný Russell.

„Ak mám byť úprimný, tak ani neviem, čo prinieslo ten rozdiel medzi voľným tréningom a kvalifikáciou. Trať bola pomerne špinavá a trochu sme sa stratili v nastavení. Skrátka sme si pred kvalifikáciou povedali: ‚Vráťme sa k základom, nepremýšľajme nad tým príliš a nechajme trať, nech nám ide naproti‘,“ vysvetlil Russell.

„Som skrátka nadšený. Je tu so mnou aj celá moja rodina, ktorá ma na pretekoch sprevádzala naposledy v Abú Zabí v roku 2019. Skvelý pocit sa pred nimi takto predviesť.“

Čo nás teda čaká v sobotu? Očakávame, že hlavne na čele budú piloti veľmi opatrní. Jazdí sa len o symbolické body a prípadná nehoda alebo porucha vás pred nedeľnými pretekmi zosunie poradím nadol. Presne to by však Russell mohol využiť.

„Myslím, že mnohí chlapci budú opatrní, pretože chcú pred nedeľou dobrú štartovaciu pozíciu. My však pôjdeme naplno do toho. Pre mňa sú to ďalšie preteky a chcem sa posúvať vpred. Chcem s chlapcami naokolo bojovať a do nedeľných pretekov získať čo najlepšiu štartovú pozíciu. Beriem to ako normálne preteky,“ povedal Russell.