logo F1online.skF1online.sk

Leclerc: Rád sa vzdám tretieho miesta, aby sme o rok bojovali o prvé

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2021

Tohtoročný boj o tretiu priečku medzi Ferrari a McLarenom bude ešte poriadne hustý. Momentálne má výhodu britská stajňa, pričom Maranello sa ju zas bude snažiť zmazať. Ak sa mu to však nepodarí, Leclerc nebude smútiť. Za dôležitejšie považuje nevyplytvať dostupné zdroje pri vývoji tohtoročného auta. Monačan by chcel útočiť o rok.

A nebude to už útok na tretiu priečku, vo Ferrari opatrne pomýšľajú na tú prvú. Po strastiplnej minulej sezóne a tohtoročnej snahe sa vrátiť späť dopredu, by to bola pekná odmena. Nuž a je tu šanca, že bude skutočná; Leclerc vidí v nových technických pravidlách priestor na veľké posuny v rebríčkoch konkurencieschopnosti.

“Ak by ste predo mňa položili zmluvu a povedali mi, že obetujeme rok 2021, aby sme boli v roku 2022 konkurencieschopní, rád by som to zobral. Žiaľ, nikto nemá takúto garanciu,” hovorí Charles Leclerc, ktorý bol hosťom podcastu Beyond the Grid.

Mladík už rozlišuje dôležité ciele od tých menej dôležitých. “Tlačím na tím, aby sme sa koncentrovali na rok 2022. Myslím si, že všetci tu majú jasno, budúci rok je pre každého obrovskou príležitosťou. Tieto nové autá s nami zostanú mnoho rokov.”

“Tento rok — OK, stále bojujeme s McLarenom o tretie miesto v konštruktéroch, ale koniec-koncov vieme, že naším cieľom je veľmi, veľmi skoro bojovať o prvú priečku. To bude platiť od roku 2022, nie ešte tento rok,” pripomína Leclerc. “Preto sa rád vzdám tretieho miesta v konštruktérskom šampionáte sezóny 2021, aby sme v roku 2022 bojovali o prvé.”

Výkony tímov zo stredu poľa tento rok výrazne kolíšu. Samotná konfigurácia trate a poveternostné podmienky zohrávajú kľúčovú úlohu. V Monaku a Azerbajdžane vďaka tomu Ferrari získalo pole position, jeho rýchlosť v pretekoch však bola sklamaním. V Rakúsku to zas bolo naopak. Snažiť sa kompletne odstrániť tieto problémy už v aktuálnej sezóne nemá zmysel, vo Ferrari budú pracovať s tým, čo majú.

“Je to frustrujúce, pretože na jedných pretekoch je to tak, na druhých onak. Nikdy to nie je na jednotku po oboch stránkach. Ale taký je život. Pokúsime sa nájsť ten správny balans,” vyhlásil rodák z Monte Carla.

Súvisiace články

Diskusia