logo F1online.sk

Hamilton oslobodený pre “konfliktnú signalizáciu”

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2020

Komisári si na tretiu časť kvalifikácie v podaní Lewisa Hamiltona posvietili hneď dvakrát. Najskôr vo veci prekročenia limitov trate a následne kontrolovali, či Hamilton neporušil pravidlá počas žltej fázy. Trest prišiel len v jednom prípade, v tom druhom britského pretekára oslobodili.

Vo veci prekročenia limitov trate nebolo veľmi nad čím špekulovať, keďže ide o veľmi jasné pravidlo. Komisári sa pozreli na zábery a rozhodli, že monopost s číslom 44 skutočne v desiatej zákrute opustil trať. Toto kolo bolo teda Lewisovi Hamiltonovi zmazané, no keďže nebolo najrýchlejšie, aké dosiahol, tak prepisovanie výsledkovej listiny nebolo nutné.

O čosi náročnejšiu úlohu mali komisári v druhom prípade. Krátko potom, čo Valtteri Bottas vyšiel z trate, začali na okruhu viať žlté vlajky. Lewis Hamilton sa vyjadril, že kvôli rozvírenému prachu si žiadne žlté vlajky nevšimol. Na druhej strane treba pripomenúť aj to, že jazdci majú aj na svojom volante signalizáciu upozorňujúcu na žlté vlajky.

Či si Hamilton mohol všimnúť žlté vlajky na svojom volante, nevieme, keďže sa počas kvalifikácie objavili problémy s prenosom obrazu z auta Lewisa Hamiltona. Komisári však po preverení všetkých dostupných záberov skonštatovali, že v jednom momente Hamilton aj tak videl “konfliktné signály”, a preto ho oslobodili.

“Pilot uviedol, že v piatej zákrute prešiel okolo zeleného signalizačného panelu,” píše sa vo vyjadrení komisárov. “Zábery z kamier potvrdili, že v jednom momente svietili signalizačné panely nazeleno a zároveň viali žlté vlajky.”

Komisári to vyhodnotili ako spomínané “konfliktné signály” a preto sa rozhodli netrestať.