logo F1online.sk

Hamilton predvolaný ku komisárom! Pravidlá mal porušiť hneď dvakrát

Lewis Hamilton
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 7. 2020

Bola to vskutku divoká kvalifikácia. Valtteri Bottas si z nej napokon odniesol pole position. Pozornému oku fanúšika však zaiste neušli dva kontroverzné momenty. V oboch zohral hlavnú úlohu Lewis Hamilton.

Britský pilot bol najprv pri svojom prvom pokuse na výjazde z desiatej zákruty veľmi široký a v tomto mieste možno aj porušil traťové limity. Z televíznych záberov to nebolo úplne stopercentne vidieť. Pripomíname, že komisári pred víkendom rozhodli odstrániť výrazné obrubníky najmä v posledných dvoch zákrutách. Naproti tomu sľúbili, že budú bedlivo trestať akékoľvek porušenie traťových limitov. Podľa pravidiel nesmie pilot všetkými štyrmi kolesami vyjsť za červeno biely obrubník. Za prekročenie jazdec príde o zajazdený čas.

V druhom pokuse išiel Lewis za priebežným lídrom Valtterim Bottasom. Ten sa do tretej zákruty netrafil úplne ideálne, vyšiel do štrkovej zóny a ako sám povedal v týchto miestach„pokosil trávnik“. Okamžite bolo zamávané žltými vlajkami. Jazdci teda musia povinne spomaliť. Hamiltonovi sa napriek tomu podarilo v druhom sektore zlepšiť svoj čas z prvého pokusu. Zdá sa teda nepravdepodobné, že by kutočne spomalil.

Vlani počas Veľkej ceny Mexika prišiel takto o pole postion Max Verstappen, ktorého komisári za tento prehrešok “odmenili” stratou troch miest na štarte.

Podľa nemeckého novinára Tobiho Grünera sa Lewis obhajuje tým, že pre zdvihnutý prach nevidel na ukazovateľ žltých vlajok. Jazdci však majú kontrolku, ktorá ich upozorní na žlté vlajky aj na svojom volante.

Komisári práve (19:50) rozhodli, že Lewisa Hamiltona nepotrestajú.