logo F1online.sk

Piloti Mercedesu: Ešte sme neobjavili plný potenciál systému DAS

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 7. 2020

DAS začiatkom roka konkurentov Mercedesu dosť zaskočil. FIA ani pri opakovanom prešetrení nevzhliadla tento systém ako odporujúci pravidlám. Stajňa ho tak môže bez obáv nasadiť a podľa Lewisa Hamiltona i Valtteriho Bottasa je tento systém naozaj osožný.

„Je to niečo, čo v aute naozaj cítite,“ povedal o systéme DAS Lewis Hamilton. „Ukázalo sa, že je to úplne legálne a na to sme hrdí. Stále sa snažíme tomuto systému lepšie a lepšie porozumieť. Zatiaľ sme ho veľmi nevyskúšali, no časom mu budeme rozumieť lepšie a lepšie.“

Dnešný kvalifikačný víťaz Valtteri Bottas so svojim tímovým kolegom súhlasí. Podľa neho Mercedes ešte neobjavil úplne všetko, čo tento šikovný systém ukrýva.

„Je v ňom zrejme viac potenciálu, najmä ak zmeníte okruh alebo podmienky. Zvykli sme si naňho a práca s ním je už celkom prirodzená,“ povedal Bottas. „Čo do celkového potenciálu to nie je žiadna obrovská výhoda, no každá drobnosť pomôže. A keď zložíte viac malých vecí vedľa seba, je z toho jedna veľká.“

Red Bull, ktorý systém DAS napadol pred FIA začiatkom víkendu naznačil, že by mohol mať v zálohe svoju vlastnú „tajnú zbraň“. Boss tímu Christian Horner však v sobotu fanúšikov „červených býkov“ schladil. Zložitosť tohto systému totiž bráni tomu, aby Red Bull čoskoro predstavil svoju vlastnú verziu. Navyše, od budúcej sezóny platia v tomto smere nové pravidlá, a tak bude Mercedes možno jediný, ktorý tento prvok nasadí.

„Kalendár je príliš krátky a bude ťažké s niečím takým prísť, ale uvidíme. Rád by som na našom aute mal veľa vecí, ale musíte byť realistickí,“ odpovedal Max Verstappen na otázku, či by podobný systém privítal aj na svojom Red Bulle.