logo F1online.sk

Prečo nedokáže Mercedes tak rýchlo reagovať? Rozpočtový strop, myslí si Brawn

Lewis Hamilton a Toto Wolff
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2021

Výkonnosť Mercedesu v priebehu druhého rakúskeho víkendu bola vyloženým sklamaním. Síce sa očakávalo, že Red Bull bude na svojej domáci trati rýchlejší, ale tím obhajcov titulu mohol na vysokú prehru z prvých pretekov odpovedať v tých druhých. Výsledkom však bola ešte drsnejšia porážka.

Ako sa Mercedes a Lewis Hamilton dokážu vyrovnať s touto situáciou? Pri uvažovaní nad touto otázkou treba zvážiť viacero premenných, ale sedemnásobný majster sveta i jeho tím majú schopnosti na to, aby to dokázali.

„Pre Lewisa to momentálne nevyzerá dobre, ale v minulosti si už týmito situáciami prešiel, možno nie v nedávnej minulosti, ale prešiel. Je zvyknutý na náročné bitky,“ napísal vo svojom stĺpčeku Ross Brawn.

„Titul je stále dosiahnuteľný ako pre Hamiltona, tak pre Mercedes. V posledných pretekoch Red Bull dominoval, avšak bol by som veľmi prekvapený, keby tomu tak bolo na každej trati. Myslím, že v Silverstone to budú fascinujúce preteky, najmä s novým sobotným formátom,“ napísal Brawn.

Mnohí sa pýtajú, prečo nedokáže Mercedes zareagovať tak rýchlo a pružne, ako sme to neraz videli v minulosti. Tento tím sa dokázal zakaždým veľmi rýchlo a veľmi efektívne posunúť vpred. V Rakúsku to však vyzeralo, akoby urobil jeden krok vpred a dva vzad.

„Tímy v tomto roku nemôžu reagovať normálne, a to hneď z niekoľkých dôvodov,“ hovorí Brawn. „Jedným z nich je rozpočtový strop. Tímy skrátka nemôžu len tak rozhadzovať svoje zdroje, keď sa vyskytne nejaký problém.“

„Ďalším dôvodom je fakt, že v budúcom roku prídu úplne nové autá, ktoré si vyžadujú dosť úsilia. To je veľký bolehlav, keďže tímy si nemôžu dovoliť dostatočne silnú odpoveď, ktorú by si za normálnych okolností dovoliť mohli.“

„Pred zavedením rozpočtového stropu by ste do toho jednoducho vrazili obrovské zdroje. Nové pravidlá však priniesli zmeny, ktoré sú veľmi významné, aj keď trochu menej viditeľné. Myslím si, že tieto zmeny prinesú v budúcnosti skvelé sezóny,“ dodal Brawn.