logo F1online.sk

Verstappen dnes nepôsobil ako víťaz. Prekážalo mu, že všetko nebolo perfektné

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2021

Max Verstappen dnes nemohol získať lepší výsledok ako pole position. Na ňu by mu dokonca rovnako ako pred týždňom vystačili obe kolá v Q3. I napriek tomu Holanďan neznel vôbec spokojne, čo dal po prejazde cieľom hneď najavo. Avizoval, že chyby chce s tímom prebrať a nabudúce sa im už vyvarovať, aby bolo všetko dokonalé.

Poraziť Mercedesy bolo v posledných rokoch takmer nemožné. Aj na víťazstvo v pretekoch či obyčajnej kvalifikácii bolo treba podať absolútne bezchybný výkon. Nik by o tom nevedel povedať viac ako Max Verstappen, ktorý po takýchto skúsenostiach chce, aby v súboji so striebornými šípmi bol celý tím stopercentný. To sa dnes nepodarilo.

V čom bol problém? Po niekoľkých pretekoch, v ktorých Max Verstappen vyrážal do záverečného kola ako posledný, dnes Red Bull zmenil taktiku a pustil ho na trať ako prvého. “Toto už nikdy nespravíme, nikdy nepôjdeme prví,” vyhlásil vo vysielačke Verstappen. “Je to prvé miesto, ale porozprávame sa o tom neskôr.”

Pred prevzatím si ocenenia Pirelli Max Verstappen vysvetlil, čo ho kvárilo. “Q3 bola dosť nanič. Samozrejme, teší ma, že som prvý, ale neteší ma, ako sme ju získali. Musíme sa na to pozrieť.”

Holanďan chcel sobotu uzavrieť s väčším náskokom, aby sa nemusel obávať toho, že v nedeľu nevyštartuje z pole position. “V prvom rade chcem povedať, že Lando odjazdil fenomenálne kolo a ja som mal veľmi zlú Q3. Preto bol ten rozdiel taký malý.”

Čo sa stalo? “V prvom kole som v tretej zákrute prebrzdil. Nebolo to zrovna úžasné. V druhom kole som bol prvý na trati, tak som stratil čas na rovinkách. Nedokázal som zlepšiť svoje kolo, ba ani s normálnejším prejazdom treťou zákrutou. Na prvé miesto to teda stačilo, ale ja by som mal radšej lepšiu Q3.”

Christian Horner ešte počas Q2 prezradil, že jazda v zákryte môže na Red Bull Ringu zlepšiť čas pilota až o 0,15 sekundy. Práve to mohlo Verstappenovi chýbať. “Ale je to OK. Ja osobne nie som spokojný, ale musím sa pokúsiť znieť o čosi spokojnejšie, lebo inak zniem dosť mrzuto. Tak áno, bolo to prvé miesto, hoci ja chcem, aby to bolo perfektné. Dnes to perfektné nebolo. Pravdepodobne to má niečo s tým, ako som vyrastal s otcom; nikdy nič nie je dokonalé.”

Fakt, že hoci Red Bull získal pole position aj bez dokonalej soboty, môže len povzbudiť, nie? “Áno, ale v minulosti to bolo inak,” pripomenul Holanďan, ktorý má ešte v živej pamäti dni, kedy bol Mercedes takmer neporaziteľný.

“Teraz ma veľmi teší, aké máme auto a vlastne celý balík, motor s autom fungujú brilantne. Musíme v tom len pokračovať a ako som povedal, som sebavedomý. Checa máme na treťom mieste, môžeme mať dobré preteky. Auto sa veľmi dobre ovláda, čo je tiež dôležité pred zajtrajškom, keďže budeme mať mäkšie zmesi a budeme sa musieť o ne príkladne starať. Mám z toho dobrý pocit,” zhodnotil Verstappen.

Súvisiace články