logo F1online.sk

Leclerc na simulátore skúšal budúcoročný monopost, vo vyjadreniach zostáva opatrný

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 7. 2021

Sezóna sa nám pomaličky preklápa do svojej druhej polovice a s postupujúcim časom bude stúpať aj počet otázok týkajúcich sa vývoja nových monopostov. Jeden z tímov, ktorý okamžite presunul svoje zdroje na rok 2022, bolo Ferrari. Stajňa z Maranella, podobne ako niektoré ďalšie, už začala aj s aktívnym testovaním nového auta na simulátore.

Z technického hľadiska budú nové monoposty o ničom celkom inom ako tie súčasné. Na tom sa zhodujú všetci piloti, ktorí už mali možnosť si nové autá ako tak vyskúšať.

„Áno, vyskúšali sme ho,“ potvrdil pilot Ferrari Charles Leclerc. „Je to však ešte veľmi, veľmi skoro…“

„Ten pocit je iný. Myslím, že každý teraz čelí otázke, či jeho vývoj postupuje tým správnym smerom alebo nie. Ako som už povedal, je to úplne odlišný projekt a stále je ešte veľmi skoro o tom hovoriť. Nevieme, aká bude naša pozícia v porovnaní s ostatnými. Avšak pracujeme na tom,“ povedal Leclerc.

Monopost Monačan skúšal na novom simulátore Ferrari, ktoré v Maranelle postavili aj pre účely nových technických pravidiel. Nové zariadenie s novým softvérom má tiež za cieľ vyliečiť jednu z najväčších slabín Scuderie v poslednej dekáde, ktorou je korelácia dát.

Na otázku, ako sa on a jeho tímový kolega podieľajú na vývoji nového monopostu, Leclerc odpovedal: „Ťažko povedať, pretože v súčasnosti to sú len čísla a predikcie, avšak určite dokážeme poskytnúť nejakú spätnú väzbu, najmä na simulátore. Vo Ferrari máme k dispozícii dobrý simulátor a môžeme na ňom skúšať rozličné veci. V takom prípade je vklad jazdca veľmi dôležitý.“

„Pokiaľ ide o ostatné veci, je ešte veľmi skoro a nemôžeme toho tímu povedať veľa. Môžeme len pracovať čo možno najlepšie a spolu s Carlosom sa pokúšame opísať a vysvetliť najväčšie slabiny tohtoročného auta, aby sme porozumeli ich pôvodu a nezopakovali tieto chyby v budúcom roku – napriek tomu, že tento projekt je celkom odlišný,“ povedal Leclerc.

„Na simulátore je teda náš vklad celkom značný a môžeme dosť pomôcť. Platí to aj pre tento rok a našu spätnú väzbu. Snažíme sa tím nasmerovať na tú pravú cestu,“ dodal monacký pretekár.