logo F1online.sk

Čo sa stalo s Ferrari? Nie je dôvod na paniku, ubezpečuje Sainz

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala2. 7. 2021

Po sľubnom prvom tréningu, v ktorom Ferrari obsadilo druhú a tretiu priečku, prišiel z pohľadu výsledkov slabý druhý tréning. Ani jeden z červených monopostov sa nevošiel do prvej desiatky. Ferrari si z toho nerobí ťažkú hlavu, rýchlosť chce ukazovať v sobotu, no najmä v nedeľu.

Dopoludňajšiu časť programu ovládol Max Verstappen pred Charlesom Leclercom, za ktorým o dve stotiny sekundy zaostal Carlos Sainz. Popoludní si dvojica z Maranella poradie vymenila, no pozície boli oveľa horšie. Sainz obsadil trinástu, Leclerc až šestnástu.

“Myslím si, že zajtra by sme mali byť niekde uprostred,” predostrel Sainz návod, ako pred sobotou vypočítať jeho kvalifikačný výsledok; stačí si zrátať aritmetický priemer pozícií z piatkových tréningov. “Po druhom tréningu necítime žiadnu paniku, no ani žiadne prehnané vzrušenie v súvislosti s prvým tréningom.”

“Celý čas sme proste len skúšali rôzne veci. Nehľadeli sme príliš na výsledkovú listinu, pretože sme chceli splniť celý náš plán. Chceli sme tiež otestovať nové pneumatiky C5,” pokračoval Španiel narážajúc na najmäkšiu zmes Pirelli. “Zajtra uvidíme, kto na tom je ako.”

Pred týždňom mala Scuderia trochu prekvapivo problémy v kvalifikácii, no v pretekoch akoby ožila. Veľký optimizmus pred sobotou zo Sainza nevyžaruje ani dnes. Vo Ferrari skôr stavia na nedeľu ako na ideálnu štartovú pozíciu.

“Podľa mňa sme na tom veľmi podobne. Na tejto trati strávite jazdením na plný plyn veľmi veľa času. A hoci sme v zákrutách naozaj dobrí, už len jednoduchá matematika vám povie, že ak sa 80 percent kola ide s plynom na podlahe, tak budete trochu zaostávať,” uvedomuje si motorový deficit Scuderie Sainz.

V pretekoch je to ale o niečom inom. “Keď prídu preteky, začnete mať problémy s priľnavosťou v zákrutách. Pneumatiky vám neposkytnú toľko extra gripu. Dúfame, že vtedy naše auto ožije a my sa budeme posúvať smerom dopredu.”

Ani Charles Leclerc si nemyslí, že by si fanúšikovia Ferrari mali robiť starosti pri pohľade na piatkové časy. “Nie, nemyslím si. Ešte stále nás čaká dosť práce, aby sme pochopili hlavne zmes C5, ktorú tu používame prvýkrát.”

“Nemyslím si, že s ňou pracujeme optimálne. Musíme na tom teda popracovať, ale celkovo to bol dobrý deň. Naša preteková rýchlosť je taká dobrá ako minulý týždeň, a na tej kvalifikačnej stále pracujeme,” dodal.